12 tradycyjnych wigilijnych potraw
Obowiązkowe na świątecznym stole
Choć w zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych dań jest różny, jedno się nie zmienia: na świątecznym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw musi być dwanaście. Wybraliśmy te, które Polacy robią najczęściej. To potrawy nie tylko smaczne, ale również o głębokiej symbolice.
Choć w zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych dań jest różny, jedno się nie zmienia: na świątecznym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw musi być dwanaście. Wybraliśmy te, które Polacy robią najczęściej. To potrawy nie tylko smaczne, ale również o głębokiej symbolice.
Barszcz czerwony z uszkami
Jedno z najważniejszych wigilijnych dań. Niegdyś wierzono, że buraki to symbol długowieczności, a także urody. W niektórych regionach Polski do dziś przetrwała tradycja umieszczania grosika w jednym z uszek pływających w barszczu. Ponoć ten, kto na niego trafi, będzie miał szczęście w nadchodzącym roku. Barszcz to również zupa bardzo zdrowa - obecne w niej składniki działają na organizm ochronnie.
Barszcz czerwony
Składniki: 4 duże buraki, cebula, 2 ząbki czosnku, 4-5 dużych kapeluszy borowików, pół porcji włoszczyzny, sól, ziarna pieprzu, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, sok z cytryny, cukier, 2 szklanki kwasu buraczanego.
*Wykonanie: *namoczone w letniej, przegotowanej wodzie kapelusze borowików ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Obrane i rozdrobnione buraki, włoszczyznę, przyprawy gotować przez ok. 30 minut. Odstawić do wychłodzenia. Letni wywar z buraków przecedzić przez gęste sito, dodać przecedzony wywar z grzybów, kwas buraczany. Przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, odstawić, by smaki dokładnie się połączyły. Przed podaniem barszcz podgrzać, ale uważać, żeby się nie zagotował.
EPN/mmch/kuchnia.wp.pl
Korzystałam z:
"Kuchnia polska", Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat, Poznań 2004, 2012
"Kuchnia polska", Małgorzata Caprari, Klub Dla Ciebie, Warszawa 2007