Wenezuela: Hallaca
Na pierwszy rzut oka hallacas w ogóle nie kojarzą się ze świętami, jednak owinięte w liście bananowca, ściśle obwiązane pakunki w Wenezueli są tradycyjnym bożonarodzeniowym przysmakiem. Zwyczaj serwowania tego przysmaku jest tutaj bardzo długi. Współczesny przepis na hallaca nie zmienił się od czasów kolonialnych. Specjał przyrządzany jest z surowego bądź gotowanego mięsa (drobiowego, wołowego, wieprzowego - popularna jest też wersja z rybą)
oraz dodatków - np. sera, oliwek, kaparów czy rodzynek. Masę owija się najpierw ciastem kukurydzianym, a następnie liściem bananowca. Tak przygotowane "pakunki" należy ugotować. Smakołyk podawany jest po usunięciu liści. Sam pomysł na danie wywodzi się prawdopodobnie od niewolników, którzy zawijali resztki pożywienia w liście bananowca. Hallacas bywają
również uważane za rodzaj meksykańskich tamales.