Bakłażan z parmezanem
Przepis znanej telewizyjnej gwiazdy kulinarnej Anny Starmach. "Doskonała zapiekanka, która przekona do bakłażana nawet jego największych przeciwników" – przekonuje jurorka programu "MasterChef". 4 bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie opłukujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Cebulę i trzy ząbki czosnku siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy passatę pomidorową (700 ml), liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, a także trochę świeżej bazylii i gotujemy na małym ogniu. Mozzarellę (250 g) kroimy na plastry, parmezan (80 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie bakłażany, mozzarellę, sos i parmezan. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 st.