Faszerowane bakłażany
2-3 duże bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, na około pół godziny. W tym czasie podsmażamy 1-2 posiekane szalotki i 2-3 ząbki czosnku, dodajmy mielone mięso wieprzowe (ok. pół kilograma) i smażymy. Po kilku minutach dokładamy przecier pomidorowy (500 ml), pokrojone oliwki, doprawiamy suszonym tymiankiem. Z upieczonych bakłażanów usuwamy miąższ, siekamy go i dodajemy do masy mięsnej. Gdy trochę ostygnie wzbogacamy jeszcze drobno pokrojoną bazylią oraz porwaną na małe kawałki mozzarellą. Faszerujemy bakłażany, posypujemy je tartym parmezanem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku, w temp. 160 st.