WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Sezonowa kuchnia. 8 smakowitych pomysłów na bakłażana

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Uniwersalne warzywo

Obraz
© 123RF

Zdaniem znawców w sierpniu smakuje najlepiej. Bakłażan, zwany też gruszką miłości, jajkiem krzewiastym czy oberżyną od wieków ceniony jest za właściwości odżywcze, ale również walory kulinarne. Bez większego wysiłku możemy wyczarować z niego wiele interesujących potraw.

/ 9Grzanki z pomidora i bakłażana

Obraz
© 123RF

Świetny pomysł na smaczną i oryginalną przekąskę. Opakowanie gęstego twarożku koziego mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na duży talerz wysypujemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu, pół łyżeczki suszonej bazylii i trochę bułki tartej, na drugim ubijamy jajko i białko z jednego jajka ze szczyptą soli. Kroimy bakłażana w plastry. Na każdy nakładamy serek kozi ze szczypiorkiem, plaster pomidora i kolejnym plaster bakłażana. Takie "kanapki" obtaczamy w jajku, a następnie parmezanie. Smażymy na patelni przez około 10-12 minut, aż staną się złotobrązowe i miękkie po nakłuciu widelcem.

/ 9Baba ghanoush

Obraz
© Shutterstock.com

Pasta, którą możemy smarować np. pieczywo, to jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Bliskiego Wschodu. Bakłażana pieczemy w całości w piekarniku, studzimy i łyżką wybieramy miąższ. Drobno siekamy i pozbywamy się nadmiaru soku, przeciskając masę przez durszlak. Dodajemy pastę sezamową tahini (ilość zależy od naszych upodobań smakowych), zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, mielony kmin oraz pieprz i sól. Mieszamy, przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek, schładzamy w lodówce.

/ 9Muska

Obraz
© iStock.com

Obowiązkowa potrawa w menu greckich czy tureckich restauracji, choć jej historia nie jest długa, sięga pierwszej połowy XX wieku. By przygotować musakę musimy bakłażana (pokrojonego w plastry i posolonego) podsmażyć z obu stron na oliwie, a później odsączyć na ręczniku papierowym. Później wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy podsmażone mięso mielone (w oryginale jagnięcina, ale z powodzeniem zastąpimy ją wieprzowiną) z sosem pomidorowym, a na to warstwę beszamelu. Jak go przygotować? Na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej oraz dwa żółtka i mieszamy. Wierzch musaki posypujemy fetą lub twardym serem, np. parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.

/ 9Tajskie curry

Obraz
© 123RF

Aromatyczna i bardzo łatwa do przygotowania potrawa rodem z południowo-wschodniej Azji. W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe (800 ml), pomidory z puszki (800 g), kawałek świeżo startego imbiru i łyżeczkę suszonych płatków chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę dwa średnie bakłażany i dynię piżmową, wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po pół godzinie dodajemy garść świeżej kolendry i odsączoną ciecierzycę z puszki (400 g), pieczemy kolejne pół godziny, aż do zmięknięcia dyni. Potrawę serwujemy z brązowym ryżem lub niepaloną kaszą gryczaną.

/ 9 Makaron penne z sosem z grillowanego bakłażana

Obraz
© 123RF

Łatwy i szybki pomysł na obiad. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy, spryskujemy oliwą i pieczemy w piekarniku, aż zmięknie i trochę się przypiecze. Pozostawmy go do przestygnięcia. Podsmażamy na patelni czosnek, dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, Na końcu dodajemy bakłażana, całość mieszamy z ugotowanym makaronem penne i posypujemy startym parmezanem.

/ 9Sałatka z bakłażana na ciepło

Obraz
© 123RF

Dwa średnie bakłażany kroimy na cienkie paski, układamy na blasze do pieczenia, obficie skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, po czym pieczemy 20 minut w 180 st. Na pięć minut przed końcem na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy ok. 500 g szpinaku, czekamy, aż zwiędnie, następnie dodajemy sok z jednej limonki i szklankę suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy. Do szpinaku dodajemy bakłażana, wszystko mieszamy i posypujemy orzeszkami pini lub posiekanymi orzechami włoskimi.

/ 9Faszerowane bakłażany

Obraz
© iStock.com

2-3 duże bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, na około pół godziny. W tym czasie podsmażamy 1-2 posiekane szalotki i 2-3 ząbki czosnku, dodajmy mielone mięso wieprzowe (ok. pół kilograma) i smażymy. Po kilku minutach dokładamy przecier pomidorowy (500 ml), pokrojone oliwki, doprawiamy suszonym tymiankiem. Z upieczonych bakłażanów usuwamy miąższ, siekamy go i dodajemy do masy mięsnej. Gdy trochę ostygnie wzbogacamy jeszcze drobno pokrojoną bazylią oraz porwaną na małe kawałki mozzarellą. Faszerujemy bakłażany, posypujemy je tartym parmezanem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku, w temp. 160 st.

/ 9Bakłażan z parmezanem

Obraz
© 123RF

Przepis znanej telewizyjnej gwiazdy kulinarnej Anny Starmach. "Doskonała zapiekanka, która przekona do bakłażana nawet jego największych przeciwników" – przekonuje jurorka programu "MasterChef". 4 bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie opłukujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Cebulę i trzy ząbki czosnku siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy passatę pomidorową (700 ml), liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, a także trochę świeżej bazylii i gotujemy na małym ogniu. Mozzarellę (250 g) kroimy na plastry, parmezan (80 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie bakłażany, mozzarellę, sos i parmezan. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 st.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw