Uniwersalne warzywo
Zdaniem znawców w sierpniu smakuje najlepiej. Bakłażan, zwany też gruszką miłości, jajkiem krzewiastym czy oberżyną od wieków ceniony jest za właściwości odżywcze, ale również walory kulinarne. Bez większego wysiłku możemy wyczarować z niego wiele interesujących potraw.
Grzanki z pomidora i bakłażana
Świetny pomysł na smaczną i oryginalną przekąskę. Opakowanie gęstego twarożku koziego mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na duży talerz wysypujemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu, pół łyżeczki suszonej bazylii i trochę bułki tartej, na drugim ubijamy jajko i białko z jednego jajka ze szczyptą soli. Kroimy bakłażana w plastry. Na każdy nakładamy serek kozi ze szczypiorkiem, plaster pomidora i kolejnym plaster bakłażana. Takie "kanapki" obtaczamy w jajku, a następnie parmezanie. Smażymy na patelni przez około 10-12 minut, aż staną się złotobrązowe i miękkie po nakłuciu widelcem.
Baba ghanoush
Pasta, którą możemy smarować np. pieczywo, to jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Bliskiego Wschodu. Bakłażana pieczemy w całości w piekarniku, studzimy i łyżką wybieramy miąższ. Drobno siekamy i pozbywamy się nadmiaru soku, przeciskając masę przez durszlak. Dodajemy pastę sezamową tahini (ilość zależy od naszych upodobań smakowych), zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, mielony kmin oraz pieprz i sól. Mieszamy, przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek, schładzamy w lodówce.
Muska
Obowiązkowa potrawa w menu greckich czy tureckich restauracji, choć jej historia nie jest długa, sięga pierwszej połowy XX wieku. By przygotować musakę musimy bakłażana (pokrojonego w plastry i posolonego) podsmażyć z obu stron na oliwie, a później odsączyć na ręczniku papierowym. Później wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy podsmażone mięso mielone (w oryginale jagnięcina, ale z powodzeniem zastąpimy ją wieprzowiną) z sosem pomidorowym, a na to warstwę beszamelu. Jak go przygotować? Na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej oraz dwa żółtka i mieszamy. Wierzch musaki posypujemy fetą lub twardym serem, np. parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.
Tajskie curry
Aromatyczna i bardzo łatwa do przygotowania potrawa rodem z południowo-wschodniej Azji. W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe (800 ml), pomidory z puszki (800 g), kawałek świeżo startego imbiru i łyżeczkę suszonych płatków chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę dwa średnie bakłażany i dynię piżmową, wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po pół godzinie dodajemy garść świeżej kolendry i odsączoną ciecierzycę z puszki (400 g), pieczemy kolejne pół godziny, aż do zmięknięcia dyni. Potrawę serwujemy z brązowym ryżem lub niepaloną kaszą gryczaną.
Makaron penne z sosem z grillowanego bakłażana
Łatwy i szybki pomysł na obiad. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy, spryskujemy oliwą i pieczemy w piekarniku, aż zmięknie i trochę się przypiecze. Pozostawmy go do przestygnięcia. Podsmażamy na patelni czosnek, dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, Na końcu dodajemy bakłażana, całość mieszamy z ugotowanym makaronem penne i posypujemy startym parmezanem.
Sałatka z bakłażana na ciepło
Dwa średnie bakłażany kroimy na cienkie paski, układamy na blasze do pieczenia, obficie skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, po czym pieczemy 20 minut w 180 st. Na pięć minut przed końcem na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy ok. 500 g szpinaku, czekamy, aż zwiędnie, następnie dodajemy sok z jednej limonki i szklankę suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy. Do szpinaku dodajemy bakłażana, wszystko mieszamy i posypujemy orzeszkami pini lub posiekanymi orzechami włoskimi.
Faszerowane bakłażany
2-3 duże bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, na około pół godziny. W tym czasie podsmażamy 1-2 posiekane szalotki i 2-3 ząbki czosnku, dodajmy mielone mięso wieprzowe (ok. pół kilograma) i smażymy. Po kilku minutach dokładamy przecier pomidorowy (500 ml), pokrojone oliwki, doprawiamy suszonym tymiankiem. Z upieczonych bakłażanów usuwamy miąższ, siekamy go i dodajemy do masy mięsnej. Gdy trochę ostygnie wzbogacamy jeszcze drobno pokrojoną bazylią oraz porwaną na małe kawałki mozzarellą. Faszerujemy bakłażany, posypujemy je tartym parmezanem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku, w temp. 160 st.
Bakłażan z parmezanem
Przepis znanej telewizyjnej gwiazdy kulinarnej Anny Starmach. "Doskonała zapiekanka, która przekona do bakłażana nawet jego największych przeciwników" – przekonuje jurorka programu "MasterChef". 4 bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie opłukujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Cebulę i trzy ząbki czosnku siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy passatę pomidorową (700 ml), liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, a także trochę świeżej bazylii i gotujemy na małym ogniu. Mozzarellę (250 g) kroimy na plastry, parmezan (80 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie bakłażany, mozzarellę, sos i parmezan. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 st.