Sezonowa kuchnia. 8 smakowitych pomysłów na bakłażana

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 9Uniwersalne warzywo

Obraz
© 123RF

Zdaniem znawców w sierpniu smakuje najlepiej. Bakłażan, zwany też gruszką miłości, jajkiem krzewiastym czy oberżyną od wieków ceniony jest za właściwości odżywcze, ale również walory kulinarne. Bez większego wysiłku możemy wyczarować z niego wiele interesujących potraw.

/ 9Grzanki z pomidora i bakłażana

Obraz
© 123RF

Świetny pomysł na smaczną i oryginalną przekąskę. Opakowanie gęstego twarożku koziego mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Na duży talerz wysypujemy 2 łyżki świeżo startego parmezanu, pół łyżeczki suszonej bazylii i trochę bułki tartej, na drugim ubijamy jajko i białko z jednego jajka ze szczyptą soli. Kroimy bakłażana w plastry. Na każdy nakładamy serek kozi ze szczypiorkiem, plaster pomidora i kolejnym plaster bakłażana. Takie "kanapki" obtaczamy w jajku, a następnie parmezanie. Smażymy na patelni przez około 10-12 minut, aż staną się złotobrązowe i miękkie po nakłuciu widelcem.

/ 9Baba ghanoush

Obraz
© Shutterstock.com

Pasta, którą możemy smarować np. pieczywo, to jeden z ulubionych przysmaków mieszkańców Bliskiego Wschodu. Bakłażana pieczemy w całości w piekarniku, studzimy i łyżką wybieramy miąższ. Drobno siekamy i pozbywamy się nadmiaru soku, przeciskając masę przez durszlak. Dodajemy pastę sezamową tahini (ilość zależy od naszych upodobań smakowych), zmiażdżone ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, mielony kmin oraz pieprz i sól. Mieszamy, przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek, schładzamy w lodówce.

/ 9Muska

Obraz
© iStock.com

Obowiązkowa potrawa w menu greckich czy tureckich restauracji, choć jej historia nie jest długa, sięga pierwszej połowy XX wieku. By przygotować musakę musimy bakłażana (pokrojonego w plastry i posolonego) podsmażyć z obu stron na oliwie, a później odsączyć na ręczniku papierowym. Później wykładamy go na dnie naczynia żaroodpornego, następnie dodajemy podsmażone mięso mielone (w oryginale jagnięcina, ale z powodzeniem zastąpimy ją wieprzowiną) z sosem pomidorowym, a na to warstwę beszamelu. Jak go przygotować? Na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej oraz dwa żółtka i mieszamy. Wierzch musaki posypujemy fetą lub twardym serem, np. parmezanem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 45-60 minut.

/ 9Tajskie curry

Obraz
© 123RF

Aromatyczna i bardzo łatwa do przygotowania potrawa rodem z południowo-wschodniej Azji. W garnku podgrzewamy mleczko kokosowe (800 ml), pomidory z puszki (800 g), kawałek świeżo startego imbiru i łyżeczkę suszonych płatków chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę dwa średnie bakłażany i dynię piżmową, wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po pół godzinie dodajemy garść świeżej kolendry i odsączoną ciecierzycę z puszki (400 g), pieczemy kolejne pół godziny, aż do zmięknięcia dyni. Potrawę serwujemy z brązowym ryżem lub niepaloną kaszą gryczaną.

/ 9 Makaron penne z sosem z grillowanego bakłażana

Obraz
© 123RF

Łatwy i szybki pomysł na obiad. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy, spryskujemy oliwą i pieczemy w piekarniku, aż zmięknie i trochę się przypiecze. Pozostawmy go do przestygnięcia. Podsmażamy na patelni czosnek, dodajemy pokrojone świeże pomidory, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy kilka minut, Na końcu dodajemy bakłażana, całość mieszamy z ugotowanym makaronem penne i posypujemy startym parmezanem.

/ 9Sałatka z bakłażana na ciepło

Obraz
© 123RF

Dwa średnie bakłażany kroimy na cienkie paski, układamy na blasze do pieczenia, obficie skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, po czym pieczemy 20 minut w 180 st. Na pięć minut przed końcem na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy ok. 500 g szpinaku, czekamy, aż zwiędnie, następnie dodajemy sok z jednej limonki i szklankę suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy. Do szpinaku dodajemy bakłażana, wszystko mieszamy i posypujemy orzeszkami pini lub posiekanymi orzechami włoskimi.

/ 9Faszerowane bakłażany

Obraz
© iStock.com

2-3 duże bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, solimy i wkładamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika, na około pół godziny. W tym czasie podsmażamy 1-2 posiekane szalotki i 2-3 ząbki czosnku, dodajmy mielone mięso wieprzowe (ok. pół kilograma) i smażymy. Po kilku minutach dokładamy przecier pomidorowy (500 ml), pokrojone oliwki, doprawiamy suszonym tymiankiem. Z upieczonych bakłażanów usuwamy miąższ, siekamy go i dodajemy do masy mięsnej. Gdy trochę ostygnie wzbogacamy jeszcze drobno pokrojoną bazylią oraz porwaną na małe kawałki mozzarellą. Faszerujemy bakłażany, posypujemy je tartym parmezanem i zapiekamy ok. 10 minut w piekarniku, w temp. 160 st.

/ 9Bakłażan z parmezanem

Obraz
© 123RF

Przepis znanej telewizyjnej gwiazdy kulinarnej Anny Starmach. "Doskonała zapiekanka, która przekona do bakłażana nawet jego największych przeciwników" – przekonuje jurorka programu "MasterChef". 4 bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 30 minut. Następnie opłukujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy obficie oliwą i wkładamy na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill. Cebulę i trzy ząbki czosnku siekamy, podsmażamy na oliwie, dodajemy passatę pomidorową (700 ml), liść laurowy, kilka gałązek oregano i tymianku, a także trochę świeżej bazylii i gotujemy na małym ogniu. Mozzarellę (250 g) kroimy na plastry, parmezan (80 g) ścieramy na tarce o grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie bakłażany, mozzarellę, sos i parmezan. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 190 st.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości