Faszerowane bakłażany

Jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów to faszerowanie. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż, warzywa, ser feta czy mielone mięso. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie.

Faszerowane bakłażanyFaszerowane bakłażany
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 bakłażany,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 5 zielonych oliwek,
  • 1 jajko,
  • oliwa z oliwek,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis

  • Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć. Wydrążone połówki posolić i odstawić. Miąższ posiekać drobno.
  • Cebulę, paprykę i pomidora posiekać drobno. Udusić wszystko na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodać miąższ bakłażana, kapary, pokrojone oliwki. Posolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, wbić jajko, dobrze wymieszać.
  • Osuszone puste bakłażany napełnić farszem, posypać tartą bułką i skropić 2 łyżkami oliwy.
  • Zapiekać w 180 st. C przez 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny