Faszerowane bakłażany

Jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów to faszerowanie. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż, warzywa, ser feta czy mielone mięso. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie.

Faszerowane bakłażanyFaszerowane bakłażany
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 bakłażany,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 5 zielonych oliwek,
  • 1 jajko,
  • oliwa z oliwek,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis

  • Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć. Wydrążone połówki posolić i odstawić. Miąższ posiekać drobno.
  • Cebulę, paprykę i pomidora posiekać drobno. Udusić wszystko na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodać miąższ bakłażana, kapary, pokrojone oliwki. Posolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, wbić jajko, dobrze wymieszać.
  • Osuszone puste bakłażany napełnić farszem, posypać tartą bułką i skropić 2 łyżkami oliwy.
  • Zapiekać w 180 st. C przez 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Nie wyglądają, ale pysznie smakują. Flaczki z karpia to hit tegorocznych świąt
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Jak uratować wigilijny kompot z suszu? Możesz zrobić to na kilka sposobów
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Tu nie trzymaj jedzenia na święta. Wyląduje w koszu lub wywoła rewolucję żołądkową
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Ile można przechowywać smalec w lodówce? Wielu popełnia błąd
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
Jedno z najzdrowszych dań na świecie. Jedz, a twoje jelita będą ci wdzięczne i trawienie przyśpieszy
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
W Azji używają go do wielu dań, a Polacy raczej go nie używają. Po wigilii bardzo się przyda
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Pekany w cieniu włoskich. A szkoda, bo mają sporo zalet
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Twój organizm woła o pomoc. Po czym poznać, że czas zmienić nawyki żywieniowe?
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Pij 1 łyżeczkę dziennie albo dodawaj do sałatki. Pomoże obniżyć cholesterol
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Polacy zjadają duże ilości w grudniu. Niektórzy powinni trzymać się od nich z daleka
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Do barszczu zamiast cukru. Daria Ładocha zapewnia, że to gwarancja słodyczy i rubinowego koloru
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
Znajdziesz w każdym markecie i kupisz za grosze. Skutecznie uszczelnia jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟