Faszerowane bakłażany
Jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów to faszerowanie. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż, warzywa, ser feta czy mielone mięso. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć. Wydrążone połówki posolić i odstawić. Miąższ posiekać drobno.
- Cebulę, paprykę i pomidora posiekać drobno. Udusić wszystko na 2 łyżkach oliwy.
- Dodać miąższ bakłażana, kapary, pokrojone oliwki. Posolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, wbić jajko, dobrze wymieszać.
- Osuszone puste bakłażany napełnić farszem, posypać tartą bułką i skropić 2 łyżkami oliwy.
- Zapiekać w 180 st. C przez 45 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl