Trwa ładowanie...
d2tb3p4
01-06-2022 11:22

Faszerowane bakłażany

Przepis

Jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowania bakłażanów to faszerowanie. Do nadzienia możemy wykorzystać kaszę, ryż, warzywa, ser feta czy mielone mięso. Szybko, bez zbędnego wymyślania, łatwo i co najważniejsze: smacznie.

d2tb3p4
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: from_my_point_of_view@yahoo.com
Składniki
  • 2 bakłażany,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • 5 zielonych oliwek,
  • 1 jajko,
  • oliwa z oliwek,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.
Przepis
  • Bakłażany przekroić na pół, wydrążyć. Wydrążone połówki posolić i odstawić. Miąższ posiekać drobno.
  • Cebulę, paprykę i pomidora posiekać drobno. Udusić wszystko na 2 łyżkach oliwy.
  • Dodać miąższ bakłażana, kapary, pokrojone oliwki. Posolić, popieprzyć. Lekko przestudzić, wbić jajko, dobrze wymieszać.
  • Osuszone puste bakłażany napełnić farszem, posypać tartą bułką i skropić 2 łyżkami oliwy.
  • Zapiekać w 180 st. C przez 45 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faszerowane bakłażany
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
d2tb3p4
Więcej tematów
d2tb3p4