Zapiekanka z brokułem i wołowiną
Składniki:
Przygotowanie: Mięso wołowe umyj i pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj mięso i podsmaż. Teraz przykryj ją pokrywką, a pod koniec duszenia posól i popieprz. Brokuły umyj, podziel na różyczki i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, dodaj śmietankę i suszone zioła. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę obgotowanych brokułów, następnie mięso i resztę różyczek brokułów. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika, polej ją sosem serowo-śmietankowym i wstaw ponownie na 15 minut (już bez przykrycia).