Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 2 cukinie,
- 25 dag pomidorków koktajlowych,
- 25 dag ulubionego sera żółtego,
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- cebula,
- masło,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół (np. majeranek, oregano, bazylia)
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: cukinię umyj, obierz i pokrój w plastry. Każdy posól z obu stron, by pozbyć się nadmiaru wody. Piersi z kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj mięso, sól i pieprz i podsmaż. Na grubych oczkach tarki zetrzyj ser, dodaj śmietankę i suszone zioła. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego ułóż połowę plastrów cukinii, następnie podsmażonego kurczaka i pozostałą cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Po tym czasie wyjmij zapiekankę z piekarnika, polej ją sosem serowo-śmietankowym i wstaw ponownie na 15 minut (już bez przykrycia).