WP

Kurczak w sosie pomarańczowym - Przepis

Trwa ładowanie...
Kurczak w sosie pomarańczowym
Podziel się
Składniki
  • 1 podwójna pierś kurczaka (oczyszczona i pokrojona w kostkę)
  • 1 spory ząbek czosnku (zmiażdżony lub posiekany)
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (wcześniej sparzonej)
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej do smażenia
    • Do podania:
  • posiekany szczypiorek lub zielona cebulka
  • ryż jaśminowy (lub inny wedle uznania)
Przepis

Ugotować ryż. Kurczaka podsmażyć na patelni.

W tym czasie przygotować sos, łącząc dokładnie sos sojowy, ocet, sok z pomarańczy, posiekaną papryczkę chili, wodę i mąkę.

WP

Do kurczaka dodać czosnek, imbir i skórkę z pomarańczy. Wymieszać i po około minucie wlać sos. Zagotować, tak aby zgęstniał - w razie potrzeby dodać trochę wody.

Wyłożyć na talerze razem z ryżem i posypać szczypiorkiem lub zieloną cebulką.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP