Zupa pomidorowa
Drugą zupą, za którą przepada większość dzieci, jest pomidorowa. Najlepsza jest ta ze świeżych pomidorów i, oczywiście, możemy przygotować ją wcześniej. Składniki: pomidory, biała cebula, czosnek, bulion drobiowy lub warzywny, suszony tymianek, zielona pietruszka, masło, śmietana słodka, pieprz i sól. W dużym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory parzymy we wrzątku, ściągamy skórkę i kroimy je w ćwiartki. Dorzucamy do cebuli i czosnku i podsmażamy na małym gazie. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy około 40 minut. Możemy zmiksować, ale przez czas gotowania warzywa powinny się już rozpaść. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z makaronem lub ugotowanym wcześniej ryżem.