Rosół
Na przyjęciu komunijnym najważniejsze są dzieci, a więc powinniśmy układać menu tak, by każde, nawet najbardziej marudzące przy posiłkach dziecko, miało co zjeść. Bezpiecznym wyjściem z sytuacji jest rosół - jedna z niewielu zup, jadana przez zdecydowaną większość maluchów. Przygotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, ale można zrobić to wcześniej.
Najlepszy rosół ugotujemy, wykorzystując wiejską kurę. Potrzebne nam będą: jedna kura, sporo włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól. Kurę wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy pół godziny, zbierając z powierzchni szumowiny. Cebulę opalamy nad gazem i dorzucamy do zupy. Dokładamy pokrojone grubo warzywa, przyprawy i gotujemy na małym ogniu dwie-trzy godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, pozostawiamy zupę do wystygnięcia i delikatnie usuwamy warstwę tłuszczu, która zebrała się na powierzchni. Taki rosół przed podaniem po prostu podgrzewamy.