Przyjęcie komunijne dla zapracowanych. Dania, które posmakują dzieciom
Proste przepisy
Pierwsza Komunia to wydarzenie istotne nie tylko dla dzieci, ale także dla rodziców, którzy zazwyczaj poświęcają sporo czasu i pieniędzy, by przygotować z tej okazji wystawne przyjęcie.
Jeśli decydujemy się na zaproszenie gości do restauracji – problem nas omija. Ale gdy chcemy zrobić coś samodzielnie, w domu czy w ogrodzie, warto dobrze zaplanować sobie pracę. W przeciwnym razie, zamiast spędzić przyjęcie z dzieckiem i gośćmi, nie będziemy wychodzić z kuchni, a po imprezie będziemy potrzebować kilku dni, by dojść do siebie.
Jak zaplanować menu, żeby bez wysiłku i nieprzespanych nocy nakarmić komunijnych gości? Co można zrobić wcześniej i zamrozić, co przyrządzić na ostatnią chwilę. Oto nasze propozycje przepisów na dania, które łatwo przygotować bez większego stresu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rosół
Na przyjęciu komunijnym najważniejsze są dzieci, a więc powinniśmy układać menu tak, by każde, nawet najbardziej marudzące przy posiłkach dziecko, miało co zjeść. Bezpiecznym wyjściem z sytuacji jest rosół - jedna z niewielu zup, jadana przez zdecydowaną większość maluchów. Przygotowanie tej zupy zajmuje trochę czasu, ale można zrobić to wcześniej.
Najlepszy rosół ugotujemy, wykorzystując wiejską kurę. Potrzebne nam będą: jedna kura, sporo włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól. Kurę wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy pół godziny, zbierając z powierzchni szumowiny. Cebulę opalamy nad gazem i dorzucamy do zupy. Dokładamy pokrojone grubo warzywa, przyprawy i gotujemy na małym ogniu dwie-trzy godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, pozostawiamy zupę do wystygnięcia i delikatnie usuwamy warstwę tłuszczu, która zebrała się na powierzchni. Taki rosół przed podaniem po prostu podgrzewamy.
Zupa pomidorowa
Drugą zupą, za którą przepada większość dzieci, jest pomidorowa. Najlepsza jest ta ze świeżych pomidorów i, oczywiście, możemy przygotować ją wcześniej. Składniki: pomidory, biała cebula, czosnek, bulion drobiowy lub warzywny, suszony tymianek, zielona pietruszka, masło, śmietana słodka, pieprz i sól. W dużym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory parzymy we wrzątku, ściągamy skórkę i kroimy je w ćwiartki. Dorzucamy do cebuli i czosnku i podsmażamy na małym gazie. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy około 40 minut. Możemy zmiksować, ale przez czas gotowania warzywa powinny się już rozpaść. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z makaronem lub ugotowanym wcześniej ryżem.
Pieczone udka kurczaka
Udka z kurczaka to jedno z tych dań, które dzieci jedzą bardzo chętnie. I, co istotne, można je zrobić wcześniej, a przed samym podaniem jedynie dopiec. Potrzebne nam będą: oczyszczone, umyte i wysuszone udka z kurczaka, boczek wędzony, oliwa z oliwek i przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka, kmin rzymski, majeranek, czosnek w proszku. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi kurczaka. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry boczku, na nich udka (starajmy się układać je jedną warstwą), skrapiamy mięso oliwą i przykrywamy boczkiem. Pieczemy mniej więcej godzinę, a na 10 minut przed końcem usuwamy boczek z wierzchu mięsa. Tak przygotowane mięso nie wyschnie, gdy będziemy je odgrzewać.
Kotleciki z indyka
Małe, drobiowe nuggety zawsze znajdą amatorów. Warto przygotować je wcześniej, schować do lodówki, a usmażyć przed samym obiadem. Składniki: mięso mielone z indyka, jajko, suszona bazylia, suszony cząber, czosnek, czerstwa bułka, mleko, sól i pieprz. Do panierki: płatki kukurydziane, jajko i mąka. Mięso łączymy z jajkiem, posiekanym czosnkiem, namoczoną wcześniej w mleku i odciśnięta bułką, przyprawami i bardzo dokładnie wyrabiamy. Ostawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy małe, płaskie kotleciki, obtaczamy w mące, jajku i na koniec w pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych. Smażymy przed podaniem na oleju.
Surówka z marchewki
Nie wszystkie dzieci lubią jeść warzywa, ale jakiś zastrzyk witaminowy powinien być elementem także komunijnego menu. Surówki można przygotować nawet kilka godzin przed obiadem, a na sam koniec je doprawić. Surówka z marchewki wymaga od nas jedynie starcia marchwi i jabłka, a także posiekania zielonej pietruszki. Warzywa musimy skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniły koloru i spokojnie możemy je odstawić na kilka godzin. Osobno przygotowujemy sos: olej i trochę soku z cytryny doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Składniki sosu mieszamy, a 10 minut przed podaniem polewamy nim starte warzywa.
Sałatka owocowa
Desery mogą być bardzo pracochłonne, ale są i takie, które z łatwością zrobimy wcześniej, a w odpowiednim momencie wystarczy je tylko podzielić na porcje. Zdrowa i bardzo smakująca dzieciom jest sałatka owocowa. Do jej przygotowania wykorzystajmy wszelkie owoce, na jakie mamy ochotę. Idealnie nadają się ananasy, brzoskwinie, jabłka, gruszki czy banany, ale również miękkie owoce, takie jak truskawki czy maliny są dobrym elementem tego dania. Owoce obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w dużej misce z przykrywką. Tak zabezpieczone, spokojnie mogą poleżeć w lodówce i poczekać na wykończenie. Sos do sałatki przygotowujemy ze słodkiej śmietany z dodatkiem brązowego cukru, cynamonu, mielonego kardamonu i świeżych liści mięty. Tuż przed podaniem wystarczy przełożyć owoce do miseczek i polewać je sosem.