Grudniowe przysmaki ze słoika
Zdaniem niektórych człowiek w grudniu składa się w 60 proc. z mandarynek i innych cytrusów. Nic dziwnego, bo właśnie zimowe miesiące kojarzą nam się najmocniej z tymi tropikalnymi owocami. Bez problemu kupimy je w dobrych cenach na bazarkach czy w supermarketach. Chętnie zjadamy je solo, tuż po obraniu ze skórki, ale można przygotować z nich pyszne przetwory. Podpowiadamy, jak kupować cytrusy i co z nich przygotować.
Wybierając dorodne pomarańcze, grejpfruty czy mandarynki, zwróćmy uwagę na ich wygląd. Wszelkie białe naloty czy meszki świadczą o tym, że były źle przechowywane, rozwinął się w nich zalążek pleśni i nie nadają się do spożycia. Druga cecha widoczna to zbyt idealny wygląd - błyszcząca skórka to znak, że owoce mogły być woskowe lub nacierane parafina, a to znacznie zmniejsza ich walory smakowe oraz zdrowotne.
Kiszone cytryny
Składniki: 3-4 cytryny, 2 łyżki soli, sok z cytryny.
Przygotowanie: cytryny nacinamy wzdłuż, przesypujemy solą, układamy dość ciasno w słoiku i zalewamy sokiem cytrynowym - ten powinien zakryć owoce. Odstawiamy na kilka dni, aż owoce nabiorą mocy.
TRIK NA CYTRYNY: dobra cytryna powinna ważyć ok. 100 g - to znak, że wyciśniemy z niej sporo soku.
Kandyzowana skórka pomarańczowa w syropie
Składniki: 4 duże pomarańcze z ładną skórką, 300 g drobnego cukru, 1 łyżka wody, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: pomarańcze obieramy, a następnie dokładnie szorujemy i wyparzamy skórki. Dla pewności możemy również przez kolejne 4 dni moczyć obierki w wodzie (regularnie podmieniając wodę, a czwartego dnia podgotowując skórki), dzięki czemu usuniemy dokładniej możliwe pestycydy ze skórki. Należy pamiętać, aby usunąć całą białą powłoczkę, czyli tzw. albedo. To gorzka część, która może zaszkodzić naszym przetworom. Tak przygotowane skórki kroimy w paski. W garnku z grubszym dnem podgrzewamy cukier z wodą, tworząc syrop. Wsypujemy skórki pomarańczy, mieszamy. Gotujemy ok. 15 minut, a gdy staną się przezroczyste, odstawiamy z ognia i przestudzamy. Proces powtarzamy trzy razy, na koniec bez studzenia masę przekładamy do wyparzonego większego słoika. Bez pasteryzacji możemy wykorzystać skórki przez kolejne 2 miesiące. Jeśli zależy nam na wydłużeniu przydatności do spożycia, zapasteryzujmy całość.
TRIK NA POMARAŃCZE: lepszym wyborem będzie zakup cytrusów na wagę - kilogramowe lub dwukilogramowe paczki kuszą ceną, ale nie ułatwiają nam sprawdzenia, czy każdy z owoców jest zdatny do konsumpcji.
Dżem grejpfrutowo-pomarańczowy
Składniki: 350 g różowych grejpfrutów (dokładnie sparzonych), 1 pomarańcza, 700 g cukru, 1 pomarańcza, 3 i 1/3 szklanki wody.
Przygotowanie: z owoców wyciskamy sok, "wywijamy je" na lewą stronę i zbieramy ze ścianek miąższ, bez białych części tj. albedo. Dodajemy do soku i odstawiamy na kilka godzin. W kolejnym kroku miąższ zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 2 godziny, a następnie przelewamy przez gazę lub drobne sito, dokładnie odciskamy. Dosładzamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Co ważne - masa powinna mieć temperaturę ok. 105 stopni. To znak, że jest gotowa do przełożenia do wyparzonych słoików. Jeśli dżem wykorzystamy w najbliższych dniach, wystarczy zakręcić i odstawić chłodne miejsce. Jeśli nie, należy słoiki wypasteryzować.
TRIK NA GREJPFRUTY - soczyste rozpoznamy po tym, że po wzięciu do ręki powinny wydawać się cięższe niż wskazywałyby ich rozmiary.
Surówka z kapusty i mandarynek do słoików
Składniki: pół małej główki czerwonej kapusty, 2 mandarynki, 1 mała szalotka, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Przygotowanie: kapustę szatkujemy, szalotkę drobno siekamy. W szklance łączymy oliwę, musztardę, miód i ocet, a następnie takim dressingiem polewamy kapustę i odstawiamy na ok. godzinę, aby smaki przegryzły się. Żurawinę sparzamy wrzątkiem, odcedzamy. Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki. Orzechy podprażamy na suchej patelni. Łączymy kapustę z dodatkami. Podajemy od razu lub przechowujemy do tygodnia w słoikach w chłodnym miejscu.
TRIK NA MANDARYNKI: jeśli wyczujemy puste miejsce między skórką a cząstkami to sygnał, że miąższ jest wysuszony i zwyczajnie niesmaczny. W dalszej części artykułu znajdziecie 5 prostych przepisów na cytrusowe przetwory.
Zobacz także wideo: