Potrawy na upalny dzień
Jedzenie jest ostatnią czynnością, o której myślimy w upalny, letni dzień. Jednak nasz organizm cały czas oczekuje dostarczenia odpowiedniej porcji "paliwa" niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania. Jakie potrawy zapewnią mu odpowiednią dawkę energii, będąc jednocześnie smaczne i orzeźwiające?
Smaczne i orzeźwiające
Jedzenie jest ostatnią czynnością, o której myślimy w upalny, letni dzień. Jednak nasz organizm cały czas oczekuje dostarczenia odpowiedniej porcji "paliwa" niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania. Jakie potrawy zapewnią mu odpowiednią dawkę energii, będąc jednocześnie smaczne i orzeźwiające?
RAF/mmch/kuchnia.wp.pl
Zupa owocowa
Smak dzieciństwa. Wiele osób z sentymentem wspomina truskawkową polewkę z makaronem, przygotowywaną przez mamę lub babcię. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby powrócić do przeszłości. Zupa owocowa jest bowiem bardzo prosta do wykonania. Można ją przyrządzić z truskawek, porzeczek, wiśni, malin, jagód czy jabłek. Owoce gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru. Pod koniec przyrządzania potrawę można zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki ziemniaczanej.
Zupa owocowa najlepiej smakuje z makaronem, choć nie brakuje też zwolenników podawania jej z ryżem. To bardzo orzeźwiające danie, zarówno na zimno, jak i ciepło.
Caprese
Klasyczna włoska sałatka, którą znajdziemy w menu każdej restauracji w Italii. Jest nie tylko smaczna i orzeźwiająca, ale - co istotne - niezwykle łatwa do wykonania.
Caprese przyrządza się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli, przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek (w innej wersji octem balsamicznym połączonym z syropem z trzciny cukrowej), posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii.
O smaku sałatki decyduje przede wszystkim jakość składników. Pomidory powinny być dojrzałe oraz aromatyczne, natomiast bazylia młoda i świeża. Bardzo ważna jest mozzarella - za najlepszą uchodzi ser "di bufala", czyli wyprodukowany z mleka bawolego, charakteryzujący się wspaniałym aromatem i delikatną strukturą.
Chłodnik
Świetna potrawa na ciepły dzień. Chłodnik nie tylko orzeźwia, ale - dzięki dużej zawartości warzyw lub owoców - dostarcza imponującą dawkę witamin oraz ważnych dla zdrowia minerałów.
Zupę warto przygotować na bazie napoju mlecznego (zsiadłego mleka, maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego), który jest źródłem białka, bardzo potrzebnego organizmowi o tej porze roku.
Dzięki warzywom zupa jest lekka i nie obciąża układu pokarmowego. Do chłodnika można dodawać botwinkę, świeże ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek czy koperek. Warzywa możemy zastąpić owocami, np. zmiksowanym melonem lub arbuzem.
Tortilla
Meksykańska kuchnia kojarzy się raczej z "ognistymi" smakami, a nie orzeźwieniem, jednak odpowiednio skomponowana tortilla może być świetnym pomysłem na letni obiad.
Placek (zazwyczaj przygotowany z mąki kukurydzianej lub pszennej) musi być ciepły, ale jego farsz już niekoniecznie. Kiedy wnętrze tortilli wypełnimy podsmażoną i pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka, sałatą (najlepiej lodową), pomidorami, ogórkami, rzodkiewkami i kukurydzą z puszki, otrzymamy sycące, ale jednocześnie chłodzące danie. Dzięki dużej zawartości warzyw oraz białemu mięsu, potrawa jest zdrowa i niskokaloryczna.
Sałatka owocowa
Idealna przekąska na upalny dzień - zapewnia nie tylko orzeźwienia, ale dostarcza także witamin i mikroelementów. Potrawa daje duże pole do popisu kulinarnej fantazji, ponieważ do sałatki można wykorzystać praktycznie wszystkie owoce. O tej porze roku najlepiej sprawdzą się chłodzące smakołyki, takie jak arbuz czy melon. Rolę sosu, który połączy składniki może odgrywać jogurt naturalny, bita śmietana albo miód.
Należy jednak pamiętać o ważnych zasadach. Owoce mieszamy delikatnie, żeby ich zanadto nie zmiażdżyć. Sałatkę podajemy zaraz po przyrządzeniu (ewentualnie możemy na chwilę schłodzić ją w lodówce), ponieważ w przeciwnym razie straci cenne witaminy, a często także smak.
Sorbet
Wiele osób jest zdania, że w upalny dzień nic nie orzeźwi tak, jak sorbet. Jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Owocowe składniki dostarczają mnóstwa witamin i bardzo małą dawkę kalorii - w 100 ml potrawy, w zależności od jej rodzaju, znajdziemy 70-90 kcal.
Do przygotowania sorbetu można wykorzystać różne owoce: truskawki, maliny, porzeczki, gruszki, cytryny czy arbuza. Wystarczy je zmiksować (maliny czy porzeczki należy też przetrzeć przez sitko) i zamrozić, choć niektórzy wzmacniają smak potrawy sokami (np. marchewkowym). Czasem dodaje się żelatynę, która pomaga skuteczniej związać wszystkie składniki.
Gotowy sorbet nie powinien być zbyt mocno zmrożony, dlatego kwadrans przed podaniem warto wyjąć go z lodówki i ewentualnie jeszcze raz zmiksować.
Koktajl mleczny
Smakołyk, który nie tylko skutecznie ugasi pragnienie, ale dostarczy także cennych substancji odżywczych oraz niezapomnianych wrażeń smakowych. Koktajle warto przygotowywać na bazie jogurtów lub innych mlecznych produktów fermentowanych, zawierających żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na organizm.
Do przyrządzenia napoju możemy wybrać różne owoce: banany, czarne porzeczki, maliny, truskawki lub kiwi. Produkty powinny być dojrzałe i nie uszkodzone.
Na letnią kolację możemy przyrządzić koktajl wytrawny, z dodatkiem pomidorów albo ogórków oraz dużej ilości zieleniny, np. pietruszki czy koperku. Niektórzy wzbogacają smak potrawy octem winnym.
Dobry koktajl powinien mieć gładką konsystencję, dlatego bardzo ważne jest dokładnie rozdrobnienie składników. Warto go także schłodzić przed podaniem.
Gazpacho
Słynna hiszpańska zupa cieszy się w Polsce coraz większą popularnością i nic dziwnego, bo jest to świetny pomysł na obiad w upalny, letni dzień. Potrawa nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Czasem dodatkowo się ją schładza, dorzucając kostki lodu.
Danie przyrządzamy z pomidorów, papryki, ogórków gruntowych, cebuli, odrobiny papryczek chili, soku z cytryny, octu winnego oraz dodatku chleba razowego, czosnku, soli i pieprzu. Dzięki dodaniu żółtych i czerwonych pomidorów uzyskamy wspaniały kolor potrawy.
Gazpacho można wzbogacać także innymi składnikami: plasterkami jajek na twardo, pokrojoną w kostkę szynką, oliwkami lub orzechami.
Mus
Potrawa popularna przede wszystkim we Francji, gdzie ma bardzo długą tradycję. Choć dla wielu osób kojarzy się przede wszystkim z deserem, oprócz musów czekoladowych czy owocowych istnieje ogromna ilość przepisów na danie wytrawne, które może być świetną przekąską w letni dzień.
Znakomitym składnikiem musu jest np. wędzony łosoś. Miksujemy go na gładką masę z sokiem z cytryny, chrzanem i serkiem śmietankowym. Dodajemy koperek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Niektórzy łączą masę z rozpuszczoną w wodzie żelatyną, żeby otrzymać bardziej galaretowatą strukturę.
Mus można podawać z paluszkami chlebowymi lub preclami.
Sernik na zimno
W upalny dzień wiele osób nie ma ochoty na ciężkostrawne i tłuste potrawy, ale na pewno nie pogardzi kawałkiem jednego z najpopularniejszych, polskich deserów. Sernik na zimno jest smaczny i - co ważne - łatwy w przygotowaniu, bo nie wymaga nawet pieczenia.
Najniższą warstwę przysmaku stanowią zazwyczaj ciasno ułożone biszkopty. Kolejna powstaje zwykle na bazie serków homogenizowanych. Na szczycie sernika układane są owoce (o tej porze roku wybór jest duży, mogą to być: truskawki, maliny, jagody, wiśnie lub nieśmiertelne banany), które na końcu zalewane są galaretką.
RAF/mmch/kuchnia.wp.pl