Sernik na zimno
Sernik na zimno należy do deserów, które sprawdzają się w niemal każdej sytuacji. Z pewnością zda on egzamin podany na takich uroczystościach jak urodziny lub imieniny, ale również idealnie nada się jako słodki dodatek do codziennej kawy. Sernik na zimno to również doskonała propozycja deseru na letnie gorące dni. Chłodny kawałek takiej przekąski potrafi orzeźwić nawet w trakcie największych upałów.
Sernik na zimno nie należy do wyjątkowo trudnych do przygotowania ciast. Sekretem każdego takiego sernika jest umiejętne stworzenie specjalnej masy, w skład której wchodzą najczęściej twaróg sernikowy lub serki homogenizowane połączone z cukrem pudrem, wodą i żelatyną. Najbardziej tradycyjna postać sernika na zimno składa się również z biszkoptowego (lub herbatnikowego) spodu oraz wylanej na wierzch galaretki. W roli dodatków świetnie sprawują się świeże truskawki czy jagody oraz bita śmietana. Popularne są także warianty sernika na zimno z brzoskwiniami, pomarańczami, winogronami oraz malinami.