Popularny w Polsce olej. Naukowcy ostrzegają, że może wywołać chorobę Alzheimera

Olej rzepakowy, tuż obok oliwy z oliwek, to tłuszcz najczęściej polecany do używania w kuchni. Polskie gospodynie chętnie po niego sięgają - to przecież jeden z polskich produktów, w którego wyrobie wyróżniamy się na tle innych krajów. Niestety, jego spożywanie nie przynosi samych korzyści. Najnowszy raport opublikowany w czasopiśmie "Scientific Reports" sygnalizuje, że włączenie go do diety, powoduje wzrost ryzyka zachorowania na Alzheimera.

Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych tłuszczów.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Olej rzepakowy wytwarza się z nasion rzepaku, rośliny jednorocznej rosnącej w klimacie umiarkowanym. Jak podkreślają producenci, od początku lat 90. uprawiane są w Polsce wyłącznie odmiany rzepaku podwójnie ulepszone. Są to odmiany pozbawione szkodliwego kwasu erukowego. Eksperci ds. żywienia od lat podkreślają, że może chronić serce i pomaga normować poziom cholesterolu. Mimo dużej konkurencji w postaci oliwy z oliwek, a także nieco egzotycznych olejów, jak olej z awokado, rzepakowa odmiana dominuje w polskich kuchniach. Czy najnowsze wyniki badań zmienią tę sytuację?

Doktor Domenico Praticò, dyrektor Centrum Alzheimera na Temple University w Filadelfii, wraz ze współpracownikami prowadził półroczne badania laboratoryjne. Celem było sprawdzenie wpływu oliwy z oliwek oraz innych tłuszczów na zdrowie myszy. Obserwując zwierzęta, którym podawano ciecze, wykazano, że dieta bogata olej rzepakowy zaostrza problemy z pamięcią, a także prowadzi do przybrania na wadze.

- Olej rzepakowy to atrakcyjny produkt, ponieważ jest tańszy niż inne oleje roślinne i jest reklamowany jako zdrowy - zauważa dr Praticò. - Jednak w niewielu badaniach zbadano to stwierdzenie, szczególnie w kwestii wpływu na funkcjonowanie mózgu - czytamy na "Medicalnewstoday".

Choroba Alzheimera jest najczęstszą postacią demencji i charakteryzuje się problemami z uczeniem się i pamięcią. W badaniach podzielono 6-miesięcze myszy na dwie grupy - pierwsza karmiona była zgodnie ze standardową dietą, a druga otrzymywała dodatkowo 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie. Po roku poddano ocenie ich stan zdrowia. Pomiar wagi ciała grupy z olejem rzepakowym w diecie znacznie przewyższał średnią wagę w grupie z niezmienioną dieta. Kolejną obserwacją była gorsza pamięć u gryzoni z drugiej grupy. W przypadku badanych myszy początkowo zaobserwowano schorzenie, które naśladowało chorobę Alzheimera - szczególnie u starszych osobników, które miały charakterystyczne objawy, w tym pogorszoną pamięć krótkotrwałą. Zdiagnozowano, że w ich organizmie zmniejszyła się ilość białka, które chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniem.

W raporcie z wynikami badań dr Praticò podkreślił również, że kolejnym etapem badań będzie wykazanie, czy olej rzepakowy ma związek tylko z chorobą Alzheimera, czy może wpłynąć na początek i przebieg innych postaci demencji.

Zobacz także wideo: Zamienniki masła. Oto produkty pełne witamin

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości