Masło klarowane - jak je zrobić i używać?

Wyróżnia je bursztynowy kolor, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak. Masło klarowane, zwane także ghee, doceniały już nasze prababcie. Przy współczesnej modzie na ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów, produkt ten w pewnym stopniu odszedł w zapomnienie. Niesłusznie, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Niezbędnik w każdej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Wyróżnia je bursztynowy kolor, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak. Masło klarowane, zwane także ghee, doceniały już nasze prababcie. Przy współczesnej modzie na ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów, produkt ten w pewnym stopniu odszedł w zapomnienie. Niesłusznie, ponieważ jest smaczny i zdrowy. Masło ghee w kulturze hinduskiej oraz ajurwedyjskiej używane jest nie tylko w sztuce kulinarnej. Hindusi wierzą, że to boski dar, "płynne złoto" i najlepszy tłuszcz na świecie. Tradycyjnie wytwarza się je z tłuszczu zwierzęcego, który musi być podgrzewany na wolnym ogniu. W ten sposób pozbawia się go białka i wody, tworząc czysty produkt, bez osadów czy szumowin. Oto kilka faktów na jego temat i podpowiedzi, jak zrobić ten specjał w domu.

/ 5Jak użyć go do gotowania?

Obraz
© Shutterstock.com

Zwolennicy opisują jego smak jako lekko słodkawy o orzechowym aromacie. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od innych rodzajów maseł ghee nie jełczeje, nie przypala się (punkt dymienia to aż 252) i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dzięki temu sprawdzi się do smażenia w głębokim tłuszczu.

Polecane jest również do przygotowania jajecznicy, naleśników, podsmażenia pierogów, kopytek, mięs i warzyw. Cukiernicy wykorzystują je także do przygotowania ciast, a inni jego zwolennicy smarują nim pieczywo.

Specjaliści ds. żywienia radzą, aby mimo tylu zalet zachować umiar w spożyciu masła klarowanego. Ze względu na fakt, że to tłuszcz nasycony, najlepiej ograniczyć się do maksymalnie dwóch łyżek dziennie.

/ 5Jak wpływa na zdrowie?

Obraz
© 123RF.COM

Do spożywania tego produktu zachęca m.in. Agnieszka Maciąg. Modelka jako fanka ajuwerdy na stałe włączyła ghee do jadłospisu. Podkreśla, że regularnie spożywany w kontrolowanych dawkach stanowi naturalną profilaktykę chorób serca.

W składzie masła klarowanego znajdziemy też cenny kwas masłowy, który jak udowodniono w badaniach wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwwirusowe. Jego obecność w codziennym menu pomaga zachować równowagę gospodarki hormonalnej i chroni nasz żołądek. Ponadto uzupełnia niedobory podstawowych witamin, czyli A, D, K i E.

/ 5Nietypowe wykorzystanie masła ghee

Obraz
© Shutterstock.com

Co ciekawe, jego działanie często porównywane jest do właściwości aloesu, a w Indiach używa się go jako lekarstwo, np. smarując rany powstałe po oparzeniach. Zgodnie z wierzeniem Hindusów masło ghee pozytywnie wpływa na nasz umysł, zdolność zapamiętywania i długowieczność. Niegdyś stanowił także tani i naturalny kosmetyk - zadba o promienną i zdrową skórę. Masło ghee można kupić w sklepach z produktami orientalnymi albo żywnością ekologiczną. Dostępne są również gotowe masła klarowane przez polskich producentów, najlepiej jednak przygotować ten przysmak samodzielnie.

/ 5Sposób na domowe masło klarowane

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebne będą dwie kostki masła ekstra - najlepiej z zawartością minimum 82 proc. tłuszczu, a także rondel z grubym dnem. Masło roztapiamy na średnim ogniu, a gdy się całkowicie rozpuści zmniejszamy gaz do najmniejszego. Wytwarzający się biały osad na powierzchni zbieramy cedzakową łyżką, a masę raz po raz mieszamy. Czynność zbierania piany powtarzamy kilkukrotnie, aż przestaną pojawiać się szumowiny. Delikatnie ściemniałe masło zdejmujemy z ognia i schładzamy przez kwadrans. Do wyparzonego słoika z zakrętką przecedzamy przez gazę tłuszcz, czekamy aż całkiem wystygnie i zakręcamy. Słoik przechowujemy w kuchennej szafce.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze