Masło klarowane - jak je zrobić i używać?

Wyróżnia je bursztynowy kolor, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak. Masło klarowane, zwane także ghee, doceniały już nasze prababcie. Przy współczesnej modzie na ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów, produkt ten w pewnym stopniu odszedł w zapomnienie. Niesłusznie, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Niezbędnik w każdej kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Wyróżnia je bursztynowy kolor, kremowa konsystencja i wyjątkowy smak. Masło klarowane, zwane także ghee, doceniały już nasze prababcie. Przy współczesnej modzie na ograniczanie ilości spożywanych tłuszczów, produkt ten w pewnym stopniu odszedł w zapomnienie. Niesłusznie, ponieważ jest smaczny i zdrowy. Masło ghee w kulturze hinduskiej oraz ajurwedyjskiej używane jest nie tylko w sztuce kulinarnej. Hindusi wierzą, że to boski dar, "płynne złoto" i najlepszy tłuszcz na świecie. Tradycyjnie wytwarza się je z tłuszczu zwierzęcego, który musi być podgrzewany na wolnym ogniu. W ten sposób pozbawia się go białka i wody, tworząc czysty produkt, bez osadów czy szumowin. Oto kilka faktów na jego temat i podpowiedzi, jak zrobić ten specjał w domu.

/ 5Jak użyć go do gotowania?

Obraz
© Shutterstock.com

Zwolennicy opisują jego smak jako lekko słodkawy o orzechowym aromacie. Warto wiedzieć, że w odróżnieniu od innych rodzajów maseł ghee nie jełczeje, nie przypala się (punkt dymienia to aż 252) i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. Dzięki temu sprawdzi się do smażenia w głębokim tłuszczu.

Polecane jest również do przygotowania jajecznicy, naleśników, podsmażenia pierogów, kopytek, mięs i warzyw. Cukiernicy wykorzystują je także do przygotowania ciast, a inni jego zwolennicy smarują nim pieczywo.

Specjaliści ds. żywienia radzą, aby mimo tylu zalet zachować umiar w spożyciu masła klarowanego. Ze względu na fakt, że to tłuszcz nasycony, najlepiej ograniczyć się do maksymalnie dwóch łyżek dziennie.

/ 5Jak wpływa na zdrowie?

Obraz
© 123RF.COM

Do spożywania tego produktu zachęca m.in. Agnieszka Maciąg. Modelka jako fanka ajuwerdy na stałe włączyła ghee do jadłospisu. Podkreśla, że regularnie spożywany w kontrolowanych dawkach stanowi naturalną profilaktykę chorób serca.

W składzie masła klarowanego znajdziemy też cenny kwas masłowy, który jak udowodniono w badaniach wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciwwirusowe. Jego obecność w codziennym menu pomaga zachować równowagę gospodarki hormonalnej i chroni nasz żołądek. Ponadto uzupełnia niedobory podstawowych witamin, czyli A, D, K i E.

/ 5Nietypowe wykorzystanie masła ghee

Obraz
© Shutterstock.com

Co ciekawe, jego działanie często porównywane jest do właściwości aloesu, a w Indiach używa się go jako lekarstwo, np. smarując rany powstałe po oparzeniach. Zgodnie z wierzeniem Hindusów masło ghee pozytywnie wpływa na nasz umysł, zdolność zapamiętywania i długowieczność. Niegdyś stanowił także tani i naturalny kosmetyk - zadba o promienną i zdrową skórę. Masło ghee można kupić w sklepach z produktami orientalnymi albo żywnością ekologiczną. Dostępne są również gotowe masła klarowane przez polskich producentów, najlepiej jednak przygotować ten przysmak samodzielnie.

/ 5Sposób na domowe masło klarowane

Obraz
© Shutterstock.com

Potrzebne będą dwie kostki masła ekstra - najlepiej z zawartością minimum 82 proc. tłuszczu, a także rondel z grubym dnem. Masło roztapiamy na średnim ogniu, a gdy się całkowicie rozpuści zmniejszamy gaz do najmniejszego. Wytwarzający się biały osad na powierzchni zbieramy cedzakową łyżką, a masę raz po raz mieszamy. Czynność zbierania piany powtarzamy kilkukrotnie, aż przestaną pojawiać się szumowiny. Delikatnie ściemniałe masło zdejmujemy z ognia i schładzamy przez kwadrans. Do wyparzonego słoika z zakrętką przecedzamy przez gazę tłuszcz, czekamy aż całkiem wystygnie i zakręcamy. Słoik przechowujemy w kuchennej szafce.

Magdalena Pomorska/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania