Pikantny dżem z pomidorów i chili
Składniki:
Przygotowanie: zacznij od przygotowania słoików. Umyj je, osusz, a następnie wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Nakrętki polej wrzątkiem. Na patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i podsmaż na niej poszatkowaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, ocet, cukier, pokrojone w drobną kostkę papryczki chilli, obrany i starty na tarce imbir oraz sól. Wymieszaj wszystko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego i gotuj dżem, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 2 godzinach dżem uzyska odpowiednią konsystencję. Gorący dżem nałóż do wcześniej wysterylizowanych słoików. Przechowuj je w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2-3 tygodnie.