5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© iStock.com

Latem zajadamy się pomidorami jak Polska długa i szeroka. Sałatki, dodatek do kanapek, faszerowane, chłodniki, soki, przetwory... Lista pomysłów na wykorzystanie pomidorów jest bardzo długa. To jedne z ulubionych warzyw Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Teraz jest najlepszy czas na nie. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść pomidory.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają, ponieważ dodatkowo zawierają sporo błonnika. Co więcej, częste jedzenie pomidorów przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz oczyszczenia organizmu z toksyn. Pomidory cechuje również spora ilości potasu — aż 280 mg/100 g. Składnik ten stanowi katalizator wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory zawierają dużo witamin — m.in. C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także karoten, kwas foliowy, biotyna i brom, który ma działania uspokajające. W ich składzie znajdują się również antyoksydanty — najważniejszy z nich to likopen — zapewniające skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamujące procesy szybkiego starzenia się tkanek. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę.

/ 6Źródło młodości

Obraz
© Shutterstock.com

Najzdrowsze są pomidory czerwone, ponieważ zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Dodatkowo chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się organizmu i skóry oraz leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg — tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© iStock.com

Częste jedzenie pomidorów to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. A znajdujący się w nich potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Fotolia

Pomidory znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Polacy spożywają je na różne sposoby: na surowo, w sałatkach, zupach, daniach głównych, sosach i sokach. Chętnie sięgamy po różne odmiany pomidorów, szukających tych najbardziej aromatycznych i soczystych. Wśród nich coraz większą popularność zdobywają pomidory drobnoowocowe. Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier