WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© iStock.com

Latem zajadamy się pomidorami jak Polska długa i szeroka. Sałatki, dodatek do kanapek, faszerowane, chłodniki, soki, przetwory... Lista pomysłów na wykorzystanie pomidorów jest bardzo długa. To jedne z ulubionych warzyw Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Teraz jest najlepszy czas na nie. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść pomidory.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają, ponieważ dodatkowo zawierają sporo błonnika. Co więcej, częste jedzenie pomidorów przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz oczyszczenia organizmu z toksyn. Pomidory cechuje również spora ilości potasu — aż 280 mg/100 g. Składnik ten stanowi katalizator wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory zawierają dużo witamin — m.in. C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także karoten, kwas foliowy, biotyna i brom, który ma działania uspokajające. W ich składzie znajdują się również antyoksydanty — najważniejszy z nich to likopen — zapewniające skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamujące procesy szybkiego starzenia się tkanek. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę.

/ 6Źródło młodości

Obraz
© Shutterstock.com

Najzdrowsze są pomidory czerwone, ponieważ zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Dodatkowo chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się organizmu i skóry oraz leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg — tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© iStock.com

Częste jedzenie pomidorów to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. A znajdujący się w nich potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Fotolia

Pomidory znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Polacy spożywają je na różne sposoby: na surowo, w sałatkach, zupach, daniach głównych, sosach i sokach. Chętnie sięgamy po różne odmiany pomidorów, szukających tych najbardziej aromatycznych i soczystych. Wśród nich coraz większą popularność zdobywają pomidory drobnoowocowe. Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu