5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© iStock.com

Latem zajadamy się pomidorami jak Polska długa i szeroka. Sałatki, dodatek do kanapek, faszerowane, chłodniki, soki, przetwory... Lista pomysłów na wykorzystanie pomidorów jest bardzo długa. To jedne z ulubionych warzyw Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Teraz jest najlepszy czas na nie. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść pomidory.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają, ponieważ dodatkowo zawierają sporo błonnika. Co więcej, częste jedzenie pomidorów przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz oczyszczenia organizmu z toksyn. Pomidory cechuje również spora ilości potasu — aż 280 mg/100 g. Składnik ten stanowi katalizator wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory zawierają dużo witamin — m.in. C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także karoten, kwas foliowy, biotyna i brom, który ma działania uspokajające. W ich składzie znajdują się również antyoksydanty — najważniejszy z nich to likopen — zapewniające skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamujące procesy szybkiego starzenia się tkanek. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę.

/ 6Źródło młodości

Obraz
© Shutterstock.com

Najzdrowsze są pomidory czerwone, ponieważ zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Dodatkowo chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się organizmu i skóry oraz leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg — tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© iStock.com

Częste jedzenie pomidorów to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. A znajdujący się w nich potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Fotolia

Pomidory znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Polacy spożywają je na różne sposoby: na surowo, w sałatkach, zupach, daniach głównych, sosach i sokach. Chętnie sięgamy po różne odmiany pomidorów, szukających tych najbardziej aromatycznych i soczystych. Wśród nich coraz większą popularność zdobywają pomidory drobnoowocowe. Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw