WAŻNE
TERAZ

Ostatnia prosta w eliminacjach. Znamy składy na mecz Malta - Polska

5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© iStock.com

Latem zajadamy się pomidorami jak Polska długa i szeroka. Sałatki, dodatek do kanapek, faszerowane, chłodniki, soki, przetwory... Lista pomysłów na wykorzystanie pomidorów jest bardzo długa. To jedne z ulubionych warzyw Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Teraz jest najlepszy czas na nie. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść pomidory.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają, ponieważ dodatkowo zawierają sporo błonnika. Co więcej, częste jedzenie pomidorów przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz oczyszczenia organizmu z toksyn. Pomidory cechuje również spora ilości potasu — aż 280 mg/100 g. Składnik ten stanowi katalizator wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju.

/ 6Prawdziwa bomba witaminowa

Obraz
© Shutterstock.com

Pomidory zawierają dużo witamin — m.in. C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także karoten, kwas foliowy, biotyna i brom, który ma działania uspokajające. W ich składzie znajdują się również antyoksydanty — najważniejszy z nich to likopen — zapewniające skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamujące procesy szybkiego starzenia się tkanek. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę.

/ 6Źródło młodości

Obraz
© Shutterstock.com

Najzdrowsze są pomidory czerwone, ponieważ zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Dodatkowo chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się organizmu i skóry oraz leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg — tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.

/ 6Wzmacniają odporność

Obraz
© iStock.com

Częste jedzenie pomidorów to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. A znajdujący się w nich potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© Fotolia

Pomidory znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Polacy spożywają je na różne sposoby: na surowo, w sałatkach, zupach, daniach głównych, sosach i sokach. Chętnie sięgamy po różne odmiany pomidorów, szukających tych najbardziej aromatycznych i soczystych. Wśród nich coraz większą popularność zdobywają pomidory drobnoowocowe. Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny