Pyszne i zdrowe
Latem zajadamy się pomidorami jak Polska długa i szeroka. Sałatki, dodatek do kanapek, faszerowane, chłodniki, soki, przetwory... Lista pomysłów na wykorzystanie pomidorów jest bardzo długa. To jedne z ulubionych warzyw Polaków. Są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Teraz jest najlepszy czas na nie. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść pomidory.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
Nawadniają organizm
Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają, ponieważ dodatkowo zawierają sporo błonnika. Co więcej, częste jedzenie pomidorów przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii oraz oczyszczenia organizmu z toksyn. Pomidory cechuje również spora ilości potasu — aż 280 mg/100 g. Składnik ten stanowi katalizator wielu reakcji enzymatycznych, reguluje ciśnienie krwi, a ponadto pozwala usuwać nadmiar wody z ustroju.
Prawdziwa bomba witaminowa
Pomidory zawierają dużo witamin — m.in. C, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6), a także karoten, kwas foliowy, biotyna i brom, który ma działania uspokajające. W ich składzie znajdują się również antyoksydanty — najważniejszy z nich to likopen — zapewniające skórze ochronę przed wolnymi rodnikami i hamujące procesy szybkiego starzenia się tkanek. Posiadają karoten, kwas foliowy i biotynę.
Źródło młodości
Najzdrowsze są pomidory czerwone, ponieważ zawierają likopen, który obniża ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Dodatkowo chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się organizmu i skóry oraz leczy stany zapalne. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że spożywanie pomidorów korzystnie wpływa na pęcherz, płuca, prostatę, skórę i żołądek, zabezpieczając nas przed nowotworami tych narządów. Wskazana dzienna ilość likopenu to ok. 22 mg — tyle znajduje się np. szklance pomidorowego soku.
Wzmacniają odporność
Częste jedzenie pomidorów to doskonały sposób na wzmocnienie odporności. A znajdujący się w nich potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.
Są pyszne!
Pomidory znalazły szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Polacy spożywają je na różne sposoby: na surowo, w sałatkach, zupach, daniach głównych, sosach i sokach. Chętnie sięgamy po różne odmiany pomidorów, szukających tych najbardziej aromatycznych i soczystych. Wśród nich coraz większą popularność zdobywają pomidory drobnoowocowe. Na rynku dostępne są różnie odmiany pomidorów, więc każdy może znaleźć swoją ulubioną. Dla zdrowia warto pić sok pomidorowy, który nie dość, że zawiera więcej likopenu, to jego biodostępność jest większa.