Suszone pomidory. Źródło zdrowia i smaku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Co warto wiedzieć przed zakupem

Obraz
© 123RF.COM

Możliwości wykorzystania suszonych pomidorów w kuchni są praktycznie nieograniczone. Nie tylko świetnie smakują, ale także są bardzo zdrowe. Bo pomimo tego, że należą do produktów przetworzonych, to zawierają cenne witaminy, składniki odżywcze, a przede wszystkim likopen.

W sklepach znajdziemy suszone pomidory w zalewie i bez niej, ale czy wiesz, że samodzielnie możesz przygotować je w domu tak, jak lubisz? A kiedy już je przygotujesz, będziesz mógł wykorzystać domowe suszone pomidory na sto sposobów. Przekonaj się sam!
Zobacz także wideo: Przepis na tatara z pomidorów i oliwek z mozzarellą. Będzie pysznie!

/ 6Suszone pomidory kiedyś i dziś

Obraz
© 123RF.COM

Suszone pomidory to wynalazek Włochów i to właśnie im powinniśmy za niego szczerze podziękować. Poprzez suszenie zachowują one smak, nabierają charakteru i dostarczają cenne składniki odżywcze, nawet po kilku miesiącach po ususzeniu, kiedy to o świeżych pomidorach możemy tylko pomarzyć.

Kiedyś rozkładano pomidory na dachach włoskich domów i suszyło na słońcu. Do dziś stosuje się tę metodę, ale aby zaoszczędzić czas, coraz częściej dachy zostają zastąpione przez ruszty, a słońce przez piekarnik. Jednak to te pomidory, które leżakowały przynajmniej 10 dni wystawione na działanie promieni słonecznych, są najzdrowsze i najsmaczniejsze. A czy wiesz, że aby otrzymać kilogram suszonych pomidorów, potrzebne jest ponad 10 kg tych świeżych? To dlatego za gotowy produkt czasem musimy słono zapłacić.

/ 6Suszone pomidory wcale nie mniej zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Powszechne jest mylne przekonanie, że suszone warzywa pozbawione są dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości. Bezapelacyjnym zaprzeczeniem takiej teorii są suszone pomidory. Dlaczego? Otóż są one cennym źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza, który wykazuje właściwości antyrakowe. W suszonych pomidorach jest go nawet 10 razy więcej niż w świeżych.

Ponadto likopen zapobiega miażdżycy oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Najlepszym jego źródłem są pomidory w oliwnej zalewie. W suszonych pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk. Jeden suszony pomidor to zaledwie 16 kcal, ale jego kaloryczność wzrasta, jeśli wybierzemy te w oliwie.

/ 6Co znajdziemy w sklepie?

Obraz
© 123RF.COM

Dyskonty oferują szeroką gamę suszonych pomidorów w różnych wariantach. Znajdziemy produkty solone, pakowane próżniowo oraz pomidory suszone, a następnie zalane oliwą. Stojąc przed półką w sklepie i dokonując wyboru, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na skład produktu.

Na opakowaniu szukajmy informacji o sposobach uprawy i suszenia pomidorów – oba powinny odbywać się na słońcu. Dzięki temu bez problemu można przechowywać je przez dłuższy czas bez zbędnej chemii i konserwantów. Jeśli w składzie suszonych pomidorów w oliwie znajdziemy dodatkowo wodę, ocet winny i przyprawy, bez wahania możemy wybrać taki produkt. Nad zakupem powinniśmy zastanowić się, jeśli na etykiecie widnieją inne, czasem niepotrzebne substancje.

/ 6Suszone pomidory w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Na sklepowych półkach znajdziemy także suszone pomidory z różnymi dodatkami. Najczęściej są to kapary, zioła, pieprz marynowany, pestki dyni, a nawet żurawina. Są to bardzo interesujące połączenia smakowe.

Suszone pomidory wyśmienicie smakują w sałatkach, tartach, zapiekankach, z makaronem, jako dodatek do pizzy, kanapek czy zup. Świetnie komponują się z różnymi serami i wędlinami. Można podawać je zarówno na ciepło, jaki i na zimno, a soczyste mięso faszerowane serem i suszonymi pomidorami to istny smakowy majstersztyk. Możesz je także zmiksować, by otrzymać pastę lub czerwone pesto. A co zrobić z olejem, który został po suszonych pomidorach w słoiczku? Większość z nas popełnia błąd i wylewa go, a przecież można go wykorzystać. Przygotuj z niego marynatę, dodaj do pasty lub sałatki albo usmaż na nim mięso. Będą pyszne!

/ 6Domowe suszenie pomidorów

Obraz
© 123RF.COM

Aby samodzielnie ususzyć pomidory w zaciszu własnej kuchni, wybierz odmianę, która charakteryzuje się małą ilością wody w miąższu. Umyj je, każdy przekrój na pół, wydrąż delikatny miąższ i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Teraz wystarczy je posolić i wysuszyć na słońcu lub piekarniku. Nie ukrywajmy, że pierwsza metoda jest dosyć trudna do wykorzystania w naszej szerokości geograficznej. Na szczęście ta druga jest znacznie łatwiejsza i szybsza. Wystarczy nagrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i suszyć w nim pomidory przez ok. 4 godz. Następnego dnia należy ponownie wstawić pomidory do piekarnika na 4 godz. Po tym czasie jeszcze ciepłe wysuszone pomidory powkładaj do słoiczków, dodaj po ząbku czosnku, ulubione zioła i zalej gorącym (ale nie wrzącym) olejem z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowane suszone pomidory w aromatycznej zalewie możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny