Suszone pomidory. Źródło zdrowia i smaku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 6Co warto wiedzieć przed zakupem

Obraz
© 123RF.COM

Możliwości wykorzystania suszonych pomidorów w kuchni są praktycznie nieograniczone. Nie tylko świetnie smakują, ale także są bardzo zdrowe. Bo pomimo tego, że należą do produktów przetworzonych, to zawierają cenne witaminy, składniki odżywcze, a przede wszystkim likopen.

W sklepach znajdziemy suszone pomidory w zalewie i bez niej, ale czy wiesz, że samodzielnie możesz przygotować je w domu tak, jak lubisz? A kiedy już je przygotujesz, będziesz mógł wykorzystać domowe suszone pomidory na sto sposobów. Przekonaj się sam!
Zobacz także wideo: Przepis na tatara z pomidorów i oliwek z mozzarellą. Będzie pysznie!

/ 6Suszone pomidory kiedyś i dziś

Obraz
© 123RF.COM

Suszone pomidory to wynalazek Włochów i to właśnie im powinniśmy za niego szczerze podziękować. Poprzez suszenie zachowują one smak, nabierają charakteru i dostarczają cenne składniki odżywcze, nawet po kilku miesiącach po ususzeniu, kiedy to o świeżych pomidorach możemy tylko pomarzyć.

Kiedyś rozkładano pomidory na dachach włoskich domów i suszyło na słońcu. Do dziś stosuje się tę metodę, ale aby zaoszczędzić czas, coraz częściej dachy zostają zastąpione przez ruszty, a słońce przez piekarnik. Jednak to te pomidory, które leżakowały przynajmniej 10 dni wystawione na działanie promieni słonecznych, są najzdrowsze i najsmaczniejsze. A czy wiesz, że aby otrzymać kilogram suszonych pomidorów, potrzebne jest ponad 10 kg tych świeżych? To dlatego za gotowy produkt czasem musimy słono zapłacić.

/ 6Suszone pomidory wcale nie mniej zdrowe

Obraz
© 123RF.COM

Powszechne jest mylne przekonanie, że suszone warzywa pozbawione są dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości. Bezapelacyjnym zaprzeczeniem takiej teorii są suszone pomidory. Dlaczego? Otóż są one cennym źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza, który wykazuje właściwości antyrakowe. W suszonych pomidorach jest go nawet 10 razy więcej niż w świeżych.

Ponadto likopen zapobiega miażdżycy oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Najlepszym jego źródłem są pomidory w oliwnej zalewie. W suszonych pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas i cynk. Jeden suszony pomidor to zaledwie 16 kcal, ale jego kaloryczność wzrasta, jeśli wybierzemy te w oliwie.

/ 6Co znajdziemy w sklepie?

Obraz
© 123RF.COM

Dyskonty oferują szeroką gamę suszonych pomidorów w różnych wariantach. Znajdziemy produkty solone, pakowane próżniowo oraz pomidory suszone, a następnie zalane oliwą. Stojąc przed półką w sklepie i dokonując wyboru, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na skład produktu.

Na opakowaniu szukajmy informacji o sposobach uprawy i suszenia pomidorów – oba powinny odbywać się na słońcu. Dzięki temu bez problemu można przechowywać je przez dłuższy czas bez zbędnej chemii i konserwantów. Jeśli w składzie suszonych pomidorów w oliwie znajdziemy dodatkowo wodę, ocet winny i przyprawy, bez wahania możemy wybrać taki produkt. Nad zakupem powinniśmy zastanowić się, jeśli na etykiecie widnieją inne, czasem niepotrzebne substancje.

/ 6Suszone pomidory w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Na sklepowych półkach znajdziemy także suszone pomidory z różnymi dodatkami. Najczęściej są to kapary, zioła, pieprz marynowany, pestki dyni, a nawet żurawina. Są to bardzo interesujące połączenia smakowe.

Suszone pomidory wyśmienicie smakują w sałatkach, tartach, zapiekankach, z makaronem, jako dodatek do pizzy, kanapek czy zup. Świetnie komponują się z różnymi serami i wędlinami. Można podawać je zarówno na ciepło, jaki i na zimno, a soczyste mięso faszerowane serem i suszonymi pomidorami to istny smakowy majstersztyk. Możesz je także zmiksować, by otrzymać pastę lub czerwone pesto. A co zrobić z olejem, który został po suszonych pomidorach w słoiczku? Większość z nas popełnia błąd i wylewa go, a przecież można go wykorzystać. Przygotuj z niego marynatę, dodaj do pasty lub sałatki albo usmaż na nim mięso. Będą pyszne!

/ 6Domowe suszenie pomidorów

Obraz
© 123RF.COM

Aby samodzielnie ususzyć pomidory w zaciszu własnej kuchni, wybierz odmianę, która charakteryzuje się małą ilością wody w miąższu. Umyj je, każdy przekrój na pół, wydrąż delikatny miąższ i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Teraz wystarczy je posolić i wysuszyć na słońcu lub piekarniku. Nie ukrywajmy, że pierwsza metoda jest dosyć trudna do wykorzystania w naszej szerokości geograficznej. Na szczęście ta druga jest znacznie łatwiejsza i szybsza. Wystarczy nagrzać piekarnik do maksymalnie 50 stopni i suszyć w nim pomidory przez ok. 4 godz. Następnego dnia należy ponownie wstawić pomidory do piekarnika na 4 godz. Po tym czasie jeszcze ciepłe wysuszone pomidory powkładaj do słoiczków, dodaj po ząbku czosnku, ulubione zioła i zalej gorącym (ale nie wrzącym) olejem z dodatkiem oliwy z oliwek. Tak przygotowane suszone pomidory w aromatycznej zalewie możesz przechowywać nawet do kilku miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru