Pomidory faszerowane ryżem
Składniki:
- 6 średniej wielkości pomidorów,
- 150 g ugotowanego dzikiego ryżu,
- 200 g mielonej wołowiny,
- kilka czarnych oliwek,
- kilka suszonych pomidorów,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 5 gałązek rozmarynu.
Przygotowanie: pomidory umyj, odetnij górę każdego i łyżką wydrąż z nich miąższ. Dziki ryz ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a mięso mielone podsmaż na posiekanej cebulce i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Suszone pomidory i oliwki pokrój w paseczki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Dodaj ugotowany ryż. Wydrążone pomidory napełniaj farszem i ułóż w posmarowanym olejem rzepakowym naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu poukładaj gałązki rozmarynu. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół) i piecz przez 30-35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia włącz funkcję termoobiegu.