Zdrowa wieprzowina?
Policzki wieprzowe także w Polsce cieszą się ostatnio sporym zainteresowaniem. Promują je najlepsi kucharze i gwiazdy, takie jak Magda Gessler, a także chętnie przyrządzają uczestnicy licznych telewizyjnych programów kulinarnych.
Co warto wiedzieć na temat tego mięsa? Wykrajane ze świńskiej głowy policzki uchodzą za najdelikatniejsze, co może zaoferować wieprzowina, która - wbrew wciąż pokutującym przekonaniom - wcale nie jest tak szkodliwa dla naszego zdrowia. Oczywiście ze spożywaniem czerwonego mięsa nie należy przesadzać, ale pamiętajmy, że dostarcza ono m.in. solidnej dawki pełnowartościowego i lepiej przyswajalnego niż roślinne białka, zawierającego wszystkie niezbędne i aminokwasy, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć.
W porównaniu np. z drobiem, wieprzowina ma bardzo korzystne proporcje kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 (nadmierne spożywanie tych pierwszych, przy jednoczesnym niedostatku drugich, zaburza pracę układu krążenia i systemu odpornościowego, rozregulowuje gospodarkę hormonalną oraz zaostrza stany zapalne). Jest również bogatym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, fosforu, cynku, miedzi, magnezu, siarki i witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.