Policzki wieprzowe - smaczne i modne
Zapomniane mięso
To delikatne, soczyste i lekko poprzerastane tłuszczem mięso szczególnie cenią najlepsi szefowie kuchni oraz koneserzy dobrego jedzenia. Surowe policzki wieprzowe są twarde, ale po odpowiednim przyrządzeniu rozpływają się w ustach i stanowią bazę wielu pysznych potraw.
To delikatne, soczyste i lekko poprzerastane tłuszczem mięso szczególnie cenią najlepsi szefowie kuchni oraz koneserzy dobrego jedzenia. Surowe policzki wieprzowe są twarde, ale po odpowiednim przyrządzeniu rozpływają się w ustach i stanowią bazę wielu pysznych potraw.
Przed wiekami często gościły na polskich stołach, gdzie zazwyczaj trafiały razem z całą upieczoną głową prosiaka i były wykrajane dopiero podczas biesiady. W pierwszej kolejności delikatnymi kąskami obdzielano wówczas najznamienitszych uczestników spotkania, ponieważ policzki nieprzypadkowo uchodziły za szczególny rarytas. Ceniono je zresztą nie tylko w Polsce.
Czy to produkt dla każdego? Co w nim siedzi i jak go podać? Oto kilka podpowiedzi.