Karol Okrasa zdradza sposoby na idealną gęsinę
Gęś na polskim stole
None
Tradycyjnie w listopadzie, w imieniny św. Marcina, Polacy zajadają się gęsiną. O to, jak najlepiej przygotować to mięso i czym kierować się przy zakupie, zapytaliśmy Karola Okrasę, który doskonale czuje się w tradycyjnych i nowoczesnych potrawach kuchni polskiej.
- Gęsina powinna skusić nas smakiem i aromatem. Aspekty zdrowotne są równie ważne, ale to zależy od tego, jak mięso przygotujemy. Na polskich stołach gęsina gości rzadko, bo moim zdaniem troszkę się jej boimy. Kiedyś mieliśmy obawy przed przygotowaniem kaczki czy królika i to zostało zmienione, bo Polacy na nowo odkryli walory obu mięs. Tak jest teraz z gęsiną, że trudno nam się do niej przekonać. Mało kto wyobraża sobie, żeby wrzucić do małego piekarnika całą gęś i w ten sposób ją upiec. Dodam, że osobiście nie polecam tej metody gotowania, aby zacząć przygodę z gęsiną. Lepiej podzielić ją na elementy kulinarne - piersi osobno, uda osobno - i wtedy istnieje kilka prostych sposobów, aby one zawsze się udały.
Kucharz zdradził nam, z jakimi dodatkami podać gęsinę i jaką metodą ją przygotować.