Wielka moc ogrodowego chwastu
Wspomaga odchudzanie, usuwa nadmiar wody z organizmu, wzmacnia odporność, oczyszcza wątrobę i chroni nerki. To tylko niektóre z jej zalet. O czym mowa? O pokrzywie. Traktujemy ją jak chwast, a to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Na dodatek doskonale sprawdza się także w kuchni. Właśnie zaczął się sezon na młodą pokrzywę. Nie przegapcie go!
Dlaczego jest taka zdrowa?
Medycyna naturalna wykorzystuje głównie liście pokrzywy. - Znajdziemy w nich chlorofil i beta-karoten, witaminy (C, K,B2 i B5 ), kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, wapń, krzem. Korzenie także obfitują w cenne substancje takie jak lipidy, sterole, lignany, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę oraz sole mineralne. Dzięki dużej zawartości leczniczych składników pokrzywa jest pomocna przy leczeniu anemii, usuwa toksyny z organizmu, ułatwia trawienie i wzmacnia nerki. Jest także wykorzystywana do leczenia objawów alergii. Po napary z pokrzywy powinny również sięgać kobiety skarżące się na obrzęki, ponieważ roślina pomaga usunąć nadmiar wody - mówi Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.
Zbieramy pokrzywę
Suszone liście pokrzywy kupimy w aptece i sklepach zielarskich. Warto jednak przygotować je samemu. Pędy pokrzywy zbieramy przed kwitnieniem – od końca kwietnia do połowy czerwca. Roślinę pokrywają włoski, które zawierają histaminę i kwas mrówkowy. To właśnie te związki odpowiadają za to, że pokrzywa "parzy". Dlatego liście powinniśmy zrywać w rękawiczkach. - Zioła zbieramy z dala od drogi. Rośliny muszą być zdrowe i zielone. Suszymy je w zacienionym i przewiewnym miejscu, rozłożone cienką warstwą. Ze świeżych liści można wycisnąć sok, który nadaje się zarówno do picia, jak i stosowania zewnętrznego - wyjaśnia ekspert.
Pokrzywa jak szpinak
Pokrzywę możemy wykorzystywać nie tylko do celów leczniczych, ale również kulinarnych. Liście tej rośliny przyrządza się tak jak szpinak. - Surowe nadają się do sałatek, koktajli, chłodników, jajecznicy czy pesto. Po zblanszowaniu będą świetnym dodatkiem do obiadu. W takiej formie można je także wykorzystać jako sos do makaronu lub farsz do naleśników, krokietów lub wytrawnych tart - wylicza Anna Jasińska, dietetyk. Liście pokrzywy doskonale smakują uduszone na oliwie z dodatkiem czosnki i soku z cytryny. Nadają się również do zup – jako główny składnik np. kremu z pokrzywy lub dodatek do szczawiowej, bulionu czy modnego ramenu.
Skandynawskie placki z pokrzywą
Składniki: 2 szklanki świeżych liści pokrzywy, szklanka mąki, 3 jajka, 3 łyżki mleka lub jogurtu, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie: liście pokrzywy opłucz, osusz i posiekaj. W misce połącz mąkę, jajka, sól i mleko lub jogurt. Dodaj pokrzywę i szczyptę soli. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżymi owocami i miodem.