Pokrzywa nie tylko do herbatki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Wielka moc ogrodowego chwastu

Obraz
© 123RF.COM

Wspomaga odchudzanie, usuwa nadmiar wody z organizmu, wzmacnia odporność, oczyszcza wątrobę i chroni nerki. To tylko niektóre z jej zalet. O czym mowa? O pokrzywie. Traktujemy ją jak chwast, a to jedna z najcenniejszych roślin leczniczych. Na dodatek doskonale sprawdza się także w kuchni. Właśnie zaczął się sezon na młodą pokrzywę. Nie przegapcie go!

/ 5Dlaczego jest taka zdrowa?

Obraz
© 123RF.COM

Medycyna naturalna wykorzystuje głównie liście pokrzywy. - Znajdziemy w nich chlorofil i beta-karoten, witaminy (C, K,B2 i B5 ), kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, wapń, krzem. Korzenie także obfitują w cenne substancje takie jak lipidy, sterole, lignany, rozpuszczalną w wodzie krzemionkę oraz sole mineralne. Dzięki dużej zawartości leczniczych składników pokrzywa jest pomocna przy leczeniu anemii, usuwa toksyny z organizmu, ułatwia trawienie i wzmacnia nerki. Jest także wykorzystywana do leczenia objawów alergii. Po napary z pokrzywy powinny również sięgać kobiety skarżące się na obrzęki, ponieważ roślina pomaga usunąć nadmiar wody - mówi Anna Jasińska, dietetyk kliniczny Nutri Creative.

/ 5Zbieramy pokrzywę

Obraz
© 123RF.COM

Suszone liście pokrzywy kupimy w aptece i sklepach zielarskich. Warto jednak przygotować je samemu. Pędy pokrzywy zbieramy przed kwitnieniem – od końca kwietnia do połowy czerwca. Roślinę pokrywają włoski, które zawierają histaminę i kwas mrówkowy. To właśnie te związki odpowiadają za to, że pokrzywa "parzy". Dlatego liście powinniśmy zrywać w rękawiczkach. - Zioła zbieramy z dala od drogi. Rośliny muszą być zdrowe i zielone. Suszymy je w zacienionym i przewiewnym miejscu, rozłożone cienką warstwą. Ze świeżych liści można wycisnąć sok, który nadaje się zarówno do picia, jak i stosowania zewnętrznego - wyjaśnia ekspert.

/ 5Pokrzywa jak szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Pokrzywę możemy wykorzystywać nie tylko do celów leczniczych, ale również kulinarnych. Liście tej rośliny przyrządza się tak jak szpinak. - Surowe nadają się do sałatek, koktajli, chłodników, jajecznicy czy pesto. Po zblanszowaniu będą świetnym dodatkiem do obiadu. W takiej formie można je także wykorzystać jako sos do makaronu lub farsz do naleśników, krokietów lub wytrawnych tart - wylicza Anna Jasińska, dietetyk. Liście pokrzywy doskonale smakują uduszone na oliwie z dodatkiem czosnki i soku z cytryny. Nadają się również do zup – jako główny składnik np. kremu z pokrzywy lub dodatek do szczawiowej, bulionu czy modnego ramenu.

/ 5Skandynawskie placki z pokrzywą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki świeżych liści pokrzywy, szklanka mąki, 3 jajka, 3 łyżki mleka lub jogurtu, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie: liście pokrzywy opłucz, osusz i posiekaj. W misce połącz mąkę, jajka, sól i mleko lub jogurt. Dodaj pokrzywę i szczyptę soli. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze świeżymi owocami i miodem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja