Pasta jajeczna z kurczakiem
Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem gotowa!