Prosto i smacznie
Co powiecie na ekspresowe śniadanie, którego przygotowanie trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco. Zatem mamy dla was pięć przepisów na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb. I pyszne śniadanie gotowe!
Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem jest już gotowa!
Zobacz także wideo: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety
Pasta jajeczna z kurczakiem
Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem gotowa!
Pasta jajeczna z pieczarkami i porem
Składniki: 6 jajek, 1/2 kg pieczarek, 1/2 cebuli, biała część pora, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania na twardo jajek, a kiedy będą już gotowe, obierz je, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij ją na odrobinie oleju rzepakowego. Teraz dodaj poszatkowanego pora i pokrojone w kostkę pieczarki i smaż je, aż ładnie się przyrumienią. Kiedy będą gotowe, odstaw je do wystygnięcia, a następnie dodaj do jajek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj pozostałe składniki i połącz je ze sobą. Gotową pastą posmaruj chleb i gotowe.
Pasta jajeczna z zielonym groszkiem
Składniki: 6 jajek, ½ szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 łyżki majonezu, cebula, 4–5 gałązek świeżej bazylii, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a groszek wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będzie miękki, teraz odcedź go i ostudź. Wszystko przełóż do jednej miski, dodaj posiekaną w drobną kosteczką cebulę, majonez, poszatkowane listki bazylii wraz z łodygami i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe! Posmaruj zieloną pastą świeży chleb i zajadaj!
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą
Składniki: wędzona makrela, mała cebula, 4 jajka, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżek majonezu.
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek. Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników. Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kromki świeżegto chleba, posyp szczypiorkiem i zajadaj.