Pasta jajeczna i szybkie śniadanie gotowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosto i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Co powiecie na ekspresowe śniadanie, którego przygotowanie trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco. Zatem mamy dla was pięć przepisów na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb. I pyszne śniadanie gotowe!

Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem jest już gotowa!

Zobacz także wideo: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

/ 5Pasta jajeczna z kurczakiem

Obraz
© iStock.com

Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem gotowa!

/ 5Pasta jajeczna z pieczarkami i porem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 jajek, 1/2 kg pieczarek, 1/2 cebuli, biała część pora, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania na twardo jajek, a kiedy będą już gotowe, obierz je, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij ją na odrobinie oleju rzepakowego. Teraz dodaj poszatkowanego pora i pokrojone w kostkę pieczarki i smaż je, aż ładnie się przyrumienią. Kiedy będą gotowe, odstaw je do wystygnięcia, a następnie dodaj do jajek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj pozostałe składniki i połącz je ze sobą. Gotową pastą posmaruj chleb i gotowe.

/ 5Pasta jajeczna z zielonym groszkiem

Obraz
© iStock.com

Składniki: 6 jajek, ½ szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 łyżki majonezu, cebula, 4–5 gałązek świeżej bazylii, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a groszek wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będzie miękki, teraz odcedź go i ostudź. Wszystko przełóż do jednej miski, dodaj posiekaną w drobną kosteczką cebulę, majonez, poszatkowane listki bazylii wraz z łodygami i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe! Posmaruj zieloną pastą świeży chleb i zajadaj!

/ 5Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

Obraz
© iStock.com

Składniki: wędzona makrela, mała cebula, 4 jajka, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżek majonezu.
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek. Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników. Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kromki świeżegto chleba, posyp szczypiorkiem i zajadaj.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości