Pasta jajeczna i szybkie śniadanie gotowe

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosto i smacznie

Obraz
© 123RF.COM

Co powiecie na ekspresowe śniadanie, którego przygotowanie trwa tyle, ile posmarowanie bułki masłem? Brzmi zachęcająco. Zatem mamy dla was pięć przepisów na smaczne pasty śniadaniowe na bazie jajek, które możecie przygotować dzień wcześniej, a rankiem wyjąć z lodówki, posmarować nimi świeży chleb. I pyszne śniadanie gotowe!

Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem jest już gotowa!

Zobacz także wideo: Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

/ 5Pasta jajeczna z kurczakiem

Obraz
© iStock.com

Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka, marchewka, 5 jajek, 2 ząbki czosnku, niewielki pęczek szczypiorku, musztarda, sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz tymianek, bazylia, oregano, mielona papryka do przyprawienia kurczaka.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania jaj na twardo i upieczenia mięsa. Pierś z kurczaka umyj, oczyść ze zbędnego tłuszczu, a następnie pokrój na kawałki. Dopraw przyprawami oraz solą i pieprzem, wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną marchewką, wszystko skrop odrobiną oleju i piecz przez 25 min w rozgrzanym do 180 st. piekarniku.
Kiedy mięso i marchewka się pieką, przepuść przez praskę lub drobno pokrój 2 ząbki czosnku i wrzuć do miseczki. Gdy mięso jest już gotowe, przełóż je do miseczki z pozostałymi składnikami oraz przyprawami i przy pomocy blendera zmiksuj wszytko na gładką pastę. Teraz dodaj tylko posiekany na drobno szczypiorek i pyszna pasta jajeczna z kurczakiem gotowa!

/ 5Pasta jajeczna z pieczarkami i porem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 6 jajek, 1/2 kg pieczarek, 1/2 cebuli, biała część pora, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, olej rzepakowy.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania na twardo jajek, a kiedy będą już gotowe, obierz je, pokrój w kostkę i wrzuć do miseczki. Cebulę pokrój w kosteczkę i zeszklij ją na odrobinie oleju rzepakowego. Teraz dodaj poszatkowanego pora i pokrojone w kostkę pieczarki i smaż je, aż ładnie się przyrumienią. Kiedy będą gotowe, odstaw je do wystygnięcia, a następnie dodaj do jajek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i rozgnieć przy pomocy widelca. Dodaj pozostałe składniki i połącz je ze sobą. Gotową pastą posmaruj chleb i gotowe.

/ 5Pasta jajeczna z zielonym groszkiem

Obraz
© iStock.com

Składniki: 6 jajek, ½ szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 łyżki majonezu, cebula, 4–5 gałązek świeżej bazylii, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a groszek wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będzie miękki, teraz odcedź go i ostudź. Wszystko przełóż do jednej miski, dodaj posiekaną w drobną kosteczką cebulę, majonez, poszatkowane listki bazylii wraz z łodygami i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotowe! Posmaruj zieloną pastą świeży chleb i zajadaj!

/ 5Pasta jajeczna z wędzoną makrelą

Obraz
© iStock.com

Składniki: wędzona makrela, mała cebula, 4 jajka, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku, 2 łyżek majonezu.
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je i pokrój w kostkę. Oddziel kawałki mięsa od skóry i ości, dodaj je do jajek. Poszatkuj szczypiorek, a cebulę pokrój w kostkę i dodaj je do pozostałych składników. Dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku i wszytko wymieszaj. Gotową pastą posmaruj kromki świeżegto chleba, posyp szczypiorkiem i zajadaj.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce