Nietypowe lizaki, czyli ciasteczka na patyku

Kruche i z czekoladowym nadzieniem. Pokochają je nie tylko dzieci.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Nie tylko dla dzieci

Obraz
© Fotolia

To oryginalne połączenie lizaków i ciastek to nie tylko propozycja na deser, ale również pomysł na jadalny prezent.

Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka, 100 g masła w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka śmietany, krem czekoladowy, białko.

/ 5Krok 1

Obraz
© Fotolia

Składniki na ciasto połączyć na stolnicy, formułując kulę. Ciasto powinno być miękkie, ale jeśli jest zbyt klejące należy dodać mąkę (w przypadku gdy jest zbyt twarde trzeba dodać odrobinę śmietany). Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać za pomocą foremek kółka (mogą być dodatkowo z dziurką w kształcie serca lub gwiazdki).

/ 5Krok 2

Obraz
© Fotolia

Na środek połowy krążków nałożyć krem czekoladowy. Zamiast gotowego lepiej użyć gęstej rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Kostki czekolady należy umieścić w niedużej miseczce (metalowej lub szklanej), a naczynie ustawić nad garnuszkiem z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą. Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu. Raz po raz czekoladę można zamieszać, a gdy się rozpuści wykorzystać do przepisów. Ważna uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda.

/ 5Krok 3

Obraz
© Fotolia

Na każdym krążku z czekoladą należy umieścić drewniany patyczek np. do szaszłyków lub specjalne do przygotowywania domowych lizaków.

Drugą połowę krążków wykorzystujemy do przykrycia ciastkowych lizaków, brzegi łącząc za pomocą patyczka, aby w trakcie pieczenia nie porozklejały się.

/ 5Krok 4

Obraz
© Fotolia

Aby cały deser pięknie prezentował się po wyciągnięciu z piekarnika, należy posmarować ciasteczka rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Do tej czynności najlepiej użyć pędzelka kuchennego lub delikatnego, raczej płaskiego (i czystego!) pędzla plastycznego. Tak przygotowane lizaki z ciastek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C na ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią (przy termoobiegu może to być około 18 minut). Gotowe ułożyć w wysokiej szklance, można udekorować cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja