Nietypowe lizaki, czyli ciasteczka na patyku
Kruche i z czekoladowym nadzieniem. Pokochają je nie tylko dzieci.
Nie tylko dla dzieci
To oryginalne połączenie lizaków i ciastek to nie tylko propozycja na deser, ale również pomysł na jadalny prezent.
Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka, 100 g masła w temperaturze pokojowej, 1 łyżeczka śmietany, krem czekoladowy, białko.
Krok 1
Składniki na ciasto połączyć na stolnicy, formułując kulę. Ciasto powinno być miękkie, ale jeśli jest zbyt klejące należy dodać mąkę (w przypadku gdy jest zbyt twarde trzeba dodać odrobinę śmietany). Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać za pomocą foremek kółka (mogą być dodatkowo z dziurką w kształcie serca lub gwiazdki).
Krok 2
Na środek połowy krążków nałożyć krem czekoladowy. Zamiast gotowego lepiej użyć gęstej rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Jej przygotowanie jest bardzo proste.
Kostki czekolady należy umieścić w niedużej miseczce (metalowej lub szklanej), a naczynie ustawić nad garnuszkiem z gorącą wodą. Mała miseczka nie powinna stykać się z wodą. Niektórzy podczas roztapiania trzymają rondel na maleńkim ogniu. Raz po raz czekoladę można zamieszać, a gdy się rozpuści wykorzystać do przepisów. Ważna uwaga: podczas rozpuszczania do miski z czekoladą nie może dostać się woda.
Krok 3
Na każdym krążku z czekoladą należy umieścić drewniany patyczek np. do szaszłyków lub specjalne do przygotowywania domowych lizaków.
Drugą połowę krążków wykorzystujemy do przykrycia ciastkowych lizaków, brzegi łącząc za pomocą patyczka, aby w trakcie pieczenia nie porozklejały się.
Krok 4
Aby cały deser pięknie prezentował się po wyciągnięciu z piekarnika, należy posmarować ciasteczka rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Do tej czynności najlepiej użyć pędzelka kuchennego lub delikatnego, raczej płaskiego (i czystego!) pędzla plastycznego. Tak przygotowane lizaki z ciastek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego wcześniej do 180 stopni C na ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią (przy termoobiegu może to być około 18 minut). Gotowe ułożyć w wysokiej szklance, można udekorować cukrem pudrem.