Łakocie PRL: czekoladowy blok i ekspresowa rolada
Ochotę "na coś słodkiego" łatwo zaspokoić czekoladowymi przysmakami. Oto dwa proste przepisy na desery - czekoladowy blok z dodatkami oraz rolada czekoladowa z andrutów.
Ochotę "na coś słodkiego" łatwo zaspokoić czekoladowymi przysmakami. Oto dwa proste przepisy na desery - czekoladowy blok z dodatkami oraz rolada czekoladowa z wafli.
Blok czekoladowy
Składniki: 250 g masła, 120 ml wody, 500 g mleka w proszku, 80 g gorzkiego kakao, 250 g cukru, 400 g herbatników, garść rodzynek, garść orzechów, garść suszonej żurawiny.
Przygotowanie: w garnku podgrzej masło, wodę, cukier, dodaj kakao, a następnie masę lekko ostudź. Herbatniki drobno pokrusz, wymieszaj z masą kakaową, dodaj też mleko w proszku i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównaj. Całość schładzaj przez minimum 3 godziny w lodówce.
Rolada waflowa
Składniki: opakowanie kwadratowych wafli, 3 banany, galaretka wiśniowa, 100 g herbatników, 120 g cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao, 100 ml wody.
Przygotowanie: odłóż dwa wafle. Galaretkę rozpuść w wodzie. Masło rozpuść, dodaj kakao, pokruszone herbatniki i wafle, a także galaretkę. Masę wylej na wcześniej odłożone wafle, dodaj banany, zwijaj całość w roladę. Schładzaj w lodówce. Po schłodzeniu pokrój w plastry.