Naturalne barwniki do jaj
Wprawdzie w sklepach dostaniemy standardowe farbki do zdobienia jajek, jednak nie musimy z nich korzystać. Wystarczy odrobina wiedzy i naturalnych składników, a zrobimy piękne kolorowe pisanki.
Są dwie podstawowe metody barwienia jajek. Najłatwiej włożyć zimne jajka do ugotowanych wcześniej barwników. Drugim sposobem jest gotowanie jaj razem z barwiącymi elementami. Pracy jest przy tym więcej, jednak uzyskamy bardziej intensywny kolor. Bez względu na to, jaki sposób wybierzemy – pamiętajmy, by do wody dodać ocet, który utrwali i wzmocni kolor. W tym samym celu warto też dodać sól kuchenną.
W przypadku stosowania barwników naturalnych, warto też dłużej zostawić jaja w roztworze - nawet na kilkadziesiąt minut, chyba że zależy nam na delikatnym kolorze. Im dłużej przetrzymamy jajko w - tym ciemniejszy i bardziej intensywny uzyskamy odcień. Żeby barwa była głębsza, po pomalowaniu warto je też natłuścić. Podpowiadamy, jak uzyskać pożądane kolory z naturalnych barwników?
Brąz
Malowanie jaj przy użyciu łupin cebuli to jeden z najbardziej znanych sposób naturalnego barwienia. Aby kolor był bardziej intensywny, łupinki warto namoczyć najpierw w wodzie i zagotować, by uwolnił się barwnik. Potem jaja gotujemy razem z wywarem, aż do uzyskania pożądanego koloru.
Ciemny brąz
Aby uzyskać skorupki w kolorze głębokiego brązu wystarczy zaparzyć kawę. Następnie ugotować jaja w tak przygotowanym wywarze (wraz z fusami).
Czerwień
Czerwone skorupki uzyskamy z łupin czerwonej cebuli albo kwiatu hibiskusa. Postępujemy tak samo jak w przypadku koloru brązowego.
Róż, jasna czerwień
Najlepszym sposobem zabarwienia skorupek na kolor różowy już jasnoczerwony jest ugotowanie ich w soku z buraków – w wodzie z drobno pokrojonymi lub startymi warzywami. Mniej intensywny kolor da wywar z żurawiny.
Pomarańcz
Aby uzyskać kolor pomarańczowy jajka należy ugotować w wywarze z dyni albo marchwi. Drobno pokrojone lub starte warzywa należy wrzucić do wody razem z jajkami i gotować przez minimum pół godziny.
Zieleń
Piękną zieloną barwę uzyskamy zanurzając lub gotując jaja w wywarze ze świeżej trawy, liści barwinka, kory brzozy, szpinaku lub pokrzyw.
Niebieski
Niebieskie pisanki uzyskamy z czerwonej kapusty. Warzywo należy poszatkować i wrzucić do wody z octem na kilka godzin przed malowaniem jajek. Gdy barwnik już się uwolni, do wywaru wkładamy jaja i gotujemy. Na niebiesko barwią też borówki amerykańskie.
Czerń
Jeśli chcemy na ten kolor skorupki, powinniśmy wybrać się na spacer w poszukiwaniu szyszek olchy. Przygotowany z nich wywar zabarwi ją na czarno.
Warto pamiętać, że podobnie jak sztuczne, naturalne barwniki też można ze sobą mieszać. Np. łupiny cebuli barwiące na brązowo w połączeniu z żółtymi przyprawami nadadzą jajkom złotą barwę. Kolory pośrednie można też uzyskać inaczej. Zanurzając jajko najpierw w jednym wywarze, a potem w drugim barwniku. Pamiętajmy tylko, by najpierw wkładać jajka do jaśniejszej „farby”.
AD/mmch