Brukselka z żurawiną
*Składniki: *300 g brukselki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g suszonej żurawiny, 1 łyżka orzechów włoskich, 50 g sera pleśniowego blue, 1/2 raddichio, 1 łyżka masła, pieprz, sól, zioła prowansalskie, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i zblanszować. Liście radicchio podzielić i porwać na mniejsze kawałki. W rondelku karmelizować cukier, dodać masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewać chwilę, następnie dodać oliwę wymieszaną z ziołami. Brukselkę połączyć z liśćmi radicchio i ułożyć na półmisku. Całość polać przygotowanym sosem z żurawiną i posypać pokruszonym serem pleśniowym. Podawać na zimno z grissini lub grzankami.
Więcej szybkich przepisów na:www.tanio-szybko-smacznie.pl