Pietruszka - zdrowy korzeń i natka
Pietruszka znana jest nam dobrze w kuchni - szerokie zastosowanie znalazł jej korzeń oraz części zielone. Natka najczęściej służy jako ziołowy dodatek do dań, z kolei korzeń dodajemy do warzywnych farszów czy wywaru. Po pietruszkę warto sięgać jak najczęściej, bo jest niebywale zdrowa i ma ogromne walory lecznicze. Jej korzystne właściwości znane są od ponad 2 tysięcy lat. Podpowiadamy, co dokładnie w niej "siedzi" i jak przygotować niebanalne dania z pietruszką w roli głównej.
Pietruszka nie taka zwyczajna
Pietruszka znana jest nam dobrze w kuchni - szerokie zastosowanie znalazł jej korzeń oraz części zielone. Natka najczęściej służy jako ziołowy dodatek do dań, z kolei korzeń dodajemy do warzywnych farszów czy wywaru. Po pietruszkę warto sięgać jak najczęściej, bo jest niebywale zdrowa i ma ogromne walory lecznicze. Jej korzystne właściwości znane są od ponad 2 tysięcy lat. Podpowiadamy, co dokładnie w niej "siedzi" i jak przygotować niebanalne dania z pietruszką w roli głównej.
Cenny korzeń
Pietruszka korzeniowa jest biała, podłużna i twarda, a swoim wyglądem po ucięciu natki przypomina nieco pasternak. Łatwo ją jednak odróżnić od tego warzywa ze względu na charakterystyczny i intensywny zapach (pasternak z kolei pachnie bardziej marchewką, jest słodki i ma wyczuwalny posmak orzechów). To składnik włoszczyzny, dlatego najczęściej stosuje się ją w zupach. Dodaje się ją także do dań warzywnych, surówek i sałatek.
Często jest niesłusznie niedoceniana, a szkoda ponieważ znajdują się w niej olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny i śluzy, a także witaminy i sole mineralne. Korzenie pietruszki są środkiem moczopędnym i rozkurczowym, zmniejszają napięcia mięśni gładkich dróg moczowych i jelit, ułatwiają trawienie i przyswajanie pokarmów.
Właściwości natki pietruszki
Te zielone listki działają antyseptyczne, wpływają pozytywnie na proces trawienia i zapobiegają infekcjom układu moczowego. Pietruszka to doskonałe źródło witaminy A, która dobrze działa na wzrok. W jej składzie znajdziemy również sporo witaminy C (cztery razy więcej niż w pomarańczy) i już jedna łyżka zapewni dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Natka to też bogate źródło błonnika: w 100 gramach jest go ok. 40 gramów.
Pietruszkę poleca się również przy problemach z niedokrwistością - wszystko dzięki zawartości żelaza, którego szczególnie brakuje w diecie osób chorych na anemię. W warzywie tym znajdują się również inne niezbędne pierwiastki, takie jak wapń, magnez i potas.
Natka z pietruszki pomaga usuwać toksyny z organizmu, dlatego warto dodawać ją do modnych warzywnych smoothie.
Pietruszka na nieświeży oddech
Warzywo to ma silny, świeży aromat. Dzięki tym właściwościom można wykorzystać ją w celu szybkiego odświeżenia oddechu. Wystarczy dokładnie umyć korzeń i chrupać ze smakiem. Można również płukać usta przygotowanym wywarem. Co ważne, pietruszka zawiera chlorofil, czyli naturalny środek antyseptyczny, dlatego dodatkowo może pomóc w usunięciu bakterii wywołujący nieprzyjemny zapach z ust.
Oczywiście jest to metoda, która działa na krótki okres czasu i jedynie maskuje przykrą woń. Pietruszka nie rozwiąże źródła problemu nieświeżego oddechu, który może być wywołany przez dolegliwości żołądkowe, kiepski stan zębów lub zbyt rzadkie ich mycie.
Domowe frytki z pietruszki
Składniki: 3-4 pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: pietruszkę obrać i pokroić w słupki, a następnie włożyć do miski. Dodać oliwę, doprawić do smaku i wymieszać. Frytki rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Pietruszkowe pesto
Składniki: pęczek natki pietruszki, 10 migdałów, 50 g startego parmezanu lub innego twardego sera, 10 łyżek oliwy, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie: pietruszkę, migdały, pokrojony drobno czosnek i przyprawy połączyć za pomocą małego miksera lub blendera (można je również utrzeć w moździerzu, co jest jednak bardziej czasochłonne). Dodać ser, a następnie powoli cały czas miksując dodawać oliwę i sok z cytryny. Gotowe pesto przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zalewając dwoma łyżkami oliwy. Pesto przechowywać w lodówce.
Ślimaki z masłem i pietruszką
Składniki: 16 mrożonych winniczków (ich przygotowanie jest mniej czasochłonne niż świeżych), marchewka, korzeń pietruszki, 1 pęczek natki pietruszki, bulion warzywny, 3 ząbki czosnku, 150 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki oregano, kilka listków bazylii, sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie: winniczki wrzucić na około 7 minut do wrzątku. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Mięczaki wyciągnąć szpikulcem ze skorupek, odkroić przednią część. Mięso umieścić w bulionie z dodatkiem marchewki i korzenia pietruszki, lekko posolić i gotować około 2,5 godziny aż będzie miękkie. Oczyszczone muszle gotować pół godziny w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować nadzienie. Posiekać natkę i czosnek. Dodać bazylię, doprawić do smaku i całość połączyć z masłem na jednolitą masę. Do wystudzonych muszli nałożyć mięso, masło czosnkowe i piec w 200 stopniach C przez ok. 10-15 minut.
Sok z pietruszki
Składniki: spory pęczek natki pietruszki, 1 cytryna, 1 mały ogórek (opcjonalnie), szklanka wody.
*Przygotowanie: *pietruszkę opłukać i drobno posiekać. Opcjonalnie można dodać pokrojonego, świeżego ogórka. Dodać sok z cytryny i wodę. Składniki połączyć za pomocą blendera.