Listopad w kuchni: brukselka na 5 sposobów

Wprawieni kucharze wiedzą, że odpowiednio przyrządzona brukselka jest pyszna i warto się do niej przekonać. W dodatku to produkt wyjątkowo zdrowy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Mini kapusta

Obraz
© Shutterstock.com

Brukselka jest warzywem jesienno-zimowym. Zazwyczaj pojawia się na rynku we wrześniu lub październiku. Zbierać ją można nawet do stycznia, bo bardzo dobrze znosi niewielki mróz. Po pierwszych przymrozkach rosną nawet jej walory, a warzywo nabiera wówczas łagodniejszego smaku. Wielu osobom te małe kapustki kiepsko się kojarzą z okresem dzieciństwa, kiedy to mamy i babcie podawały je rozgotowane, o nieprzyjemnym siarkowym posmaku. Wprawieni kucharze wiedzą, że odpowiednio przyrządzona brukselka jest pyszna i warto się do niej przekonać. W dodatku to produkt wyjątkowo zdrowy.

/ 8Skarbnica cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Zaledwie 100 g małych kapustek zapewnia nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy tam także sporo innych witamin: E, K, a także przedstawicieli grupy B. To warzywo zawiera też mnóstwo błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Jednocześnie poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. W składzie brukselki jest też wiele minerałów: potasu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, manganu, miedzi czy cynku.

Naukowo potwierdzono, że brukselka jedzona regularnie chroni przed nowotworami - wszystko dzięki zawartości indoli i izosiarkocyjanianów. Ponadto to produkt niskokaloryczny, ma zaledwie 42 kcal w 100 g, więc bez obaw mogą ją jeść osoby dbające o linię.

Jak każda roślina kapustna, brukselka może wywoływać wzdęcia. Dlatego warto ją łączyć z majerankiem, koperkiem, kminkiem czy ziołami prowansalskimi.

Kupując brukselkę, wybierajmy przede wszystkim świeże okazy, ponieważ długo przechowywana charakteryzuje się nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Powinna być jasnozielona, mieć ciasno upakowane listki i świeżo wyglądające łodyżki, które świadczą o tym, że została niedawno zebrana.

/ 8Blanszować, piec czy gotować?

Obraz
© Shutterstock.com

Aby nie pozbawić jej cennych dla zdrowia witamin, lepiej zrezygnować z długiego gotowania w garnku. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie brukselki na parze - w parowarze lub za pomocą specjalnej nakładki. Warto także wypróbować technikę blanszowania - czyli szybkiego podgotowania. W przypadku brukselki należy zanurzyć produkt na 3-4 minuty do wrzątku, a następnie włożyć na 4 minuty do zimnej wody. Po takim zabiegu można ją dodatkowo podsmażyć lub delikatnie zgrillować. Brukselka znakomicie smakuje również po zapieczeniu.

/ 8Placuszki serowe z brukselką

Obraz

Składniki: 50 g brukselki mrożonej, 2 jajka, 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 150 g żółtego sera, gałązka lubczyku, sól, pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *zblanszowaną brukselkę przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami zmiksować w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodać pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekaną gałązkę lubczyku wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i całość mieszać ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać nieduże porcje ciasta. Podawać na ciepło.

Więcej szybkich przepisów na:www.tanio-szybko-smacznie.pl

/ 8Brukselka z żurawiną

Obraz

*Składniki: *300 g brukselki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g suszonej żurawiny, 1 łyżka orzechów włoskich, 50 g sera pleśniowego blue, 1/2 raddichio, 1 łyżka masła, pieprz, sól, zioła prowansalskie, 2 łyżki cukru.

Przygotowanie: brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i zblanszować. Liście radicchio podzielić i porwać na mniejsze kawałki. W rondelku karmelizować cukier, dodać masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewać chwilę, następnie dodać oliwę wymieszaną z ziołami. Brukselkę połączyć z liśćmi radicchio i ułożyć na półmisku. Całość polać przygotowanym sosem z żurawiną i posypać pokruszonym serem pleśniowym. Podawać na zimno z grissini lub grzankami.

Więcej szybkich przepisów na:www.tanio-szybko-smacznie.pl

/ 8Brukselka z boczkiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 gaście brukselki, kawałek wędzonego boczku, szczypiorek, czerwona papryczka, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: boczek podsmażyć na patelni, a po chwili dodać posiekaną papryczkę. Brukselkę zblansować, przekroić na połówki i dodać na patelnię. Całość podsmażać 2-3 minuty, a następnie podać udekorowane szczypiorkiem danie. Doprawić do smaku wedle uznania.

/ 8Jajko sadzone z kolorowymi dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: garść brukselki, kilka pomidorków koktajlowych, 4 jajka przepiórcze (lub 2 kurze), tłuszcz do smażenia, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: brukselkę zblanszować i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszczu, dodać pomidorki przekrojone na połówki i brukselkę. Po chwili wbić jajka i smażyć do ich ścięcia. Doprawić solą, pieprzem i podawać.

/ 8Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i brukselką

Obraz

*Składniki: *100 g ryżu, podwójna pierś z kurczaka, 4 duże pieczarki, 1/2 papryki czerwonej, 8 brukselek, 2 małe cebule, ser mozzarella do zapiekanka, 200 g sera żółtego, pieprz i sól do smaku, 1 l bulionu, 4 łyżki ketchupu, 6 łyżek majonezu, natka pietruszki, 3 łyżki oleju, majeranek i czerwona papryka w proszku do przyprawienia mięsa.

*Przygotowanie: * ryż ugotować w bulionie, odcedzić (zostawiając 2 łyżki płynu). Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, wlać bulion i wyłożyć ryż, wyrównując go łyżką. Brukselkę zblanszować i odstawić. Na ryż nałożyć 3 łyżki majonezu oraz 2 łyżki ketchupu. Posypać 1/3 sera żółtego. Cebulę obrać i posiekać. Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć raz z cebulą. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć jako kolejną warstwę do naczynia żaroodpornego i posypać serem żółtym. Na tej samej patelni co kurczak podsmażyć umyte i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dodać do zapiekanki i posypać resztą sera żółtego. Dodać pozostałą część majonezu i ketchupu, dodać brukselki przekrojone na pół oraz kawałki mozzarelli. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.

Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej