Listopad w kuchni: brukselka na 5 sposobów
Wprawieni kucharze wiedzą, że odpowiednio przyrządzona brukselka jest pyszna i warto się do niej przekonać. W dodatku to produkt wyjątkowo zdrowy.
Mini kapusta
Brukselka jest warzywem jesienno-zimowym. Zazwyczaj pojawia się na rynku we wrześniu lub październiku. Zbierać ją można nawet do stycznia, bo bardzo dobrze znosi niewielki mróz. Po pierwszych przymrozkach rosną nawet jej walory, a warzywo nabiera wówczas łagodniejszego smaku. Wielu osobom te małe kapustki kiepsko się kojarzą z okresem dzieciństwa, kiedy to mamy i babcie podawały je rozgotowane, o nieprzyjemnym siarkowym posmaku. Wprawieni kucharze wiedzą, że odpowiednio przyrządzona brukselka jest pyszna i warto się do niej przekonać. W dodatku to produkt wyjątkowo zdrowy.
Skarbnica cennych składników
Zaledwie 100 g małych kapustek zapewnia nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy tam także sporo innych witamin: E, K, a także przedstawicieli grupy B. To warzywo zawiera też mnóstwo błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Jednocześnie poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. W składzie brukselki jest też wiele minerałów: potasu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, manganu, miedzi czy cynku.
Naukowo potwierdzono, że brukselka jedzona regularnie chroni przed nowotworami - wszystko dzięki zawartości indoli i izosiarkocyjanianów. Ponadto to produkt niskokaloryczny, ma zaledwie 42 kcal w 100 g, więc bez obaw mogą ją jeść osoby dbające o linię.
Jak każda roślina kapustna, brukselka może wywoływać wzdęcia. Dlatego warto ją łączyć z majerankiem, koperkiem, kminkiem czy ziołami prowansalskimi.
Kupując brukselkę, wybierajmy przede wszystkim świeże okazy, ponieważ długo przechowywana charakteryzuje się nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Powinna być jasnozielona, mieć ciasno upakowane listki i świeżo wyglądające łodyżki, które świadczą o tym, że została niedawno zebrana.
Blanszować, piec czy gotować?
Aby nie pozbawić jej cennych dla zdrowia witamin, lepiej zrezygnować z długiego gotowania w garnku. Dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie brukselki na parze - w parowarze lub za pomocą specjalnej nakładki. Warto także wypróbować technikę blanszowania - czyli szybkiego podgotowania. W przypadku brukselki należy zanurzyć produkt na 3-4 minuty do wrzątku, a następnie włożyć na 4 minuty do zimnej wody. Po takim zabiegu można ją dodatkowo podsmażyć lub delikatnie zgrillować. Brukselka znakomicie smakuje również po zapieczeniu.
Placuszki serowe z brukselką
Składniki: 50 g brukselki mrożonej, 2 jajka, 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 150 g żółtego sera, gałązka lubczyku, sól, pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *zblanszowaną brukselkę przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami zmiksować w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodać pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekaną gałązkę lubczyku wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i całość mieszać ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać nieduże porcje ciasta. Podawać na ciepło.
Więcej szybkich przepisów na:www.tanio-szybko-smacznie.pl
Brukselka z żurawiną
*Składniki: *300 g brukselki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 50 g suszonej żurawiny, 1 łyżka orzechów włoskich, 50 g sera pleśniowego blue, 1/2 raddichio, 1 łyżka masła, pieprz, sól, zioła prowansalskie, 2 łyżki cukru.
Przygotowanie: brukselkę oczyścić z wierzchnich liści i zblanszować. Liście radicchio podzielić i porwać na mniejsze kawałki. W rondelku karmelizować cukier, dodać masło, orzechy i żurawinę. Podgrzewać chwilę, następnie dodać oliwę wymieszaną z ziołami. Brukselkę połączyć z liśćmi radicchio i ułożyć na półmisku. Całość polać przygotowanym sosem z żurawiną i posypać pokruszonym serem pleśniowym. Podawać na zimno z grissini lub grzankami.
Więcej szybkich przepisów na:www.tanio-szybko-smacznie.pl
Brukselka z boczkiem
Składniki: 2 gaście brukselki, kawałek wędzonego boczku, szczypiorek, czerwona papryczka, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: boczek podsmażyć na patelni, a po chwili dodać posiekaną papryczkę. Brukselkę zblansować, przekroić na połówki i dodać na patelnię. Całość podsmażać 2-3 minuty, a następnie podać udekorowane szczypiorkiem danie. Doprawić do smaku wedle uznania.
Jajko sadzone z kolorowymi dodatkami
Składniki: garść brukselki, kilka pomidorków koktajlowych, 4 jajka przepiórcze (lub 2 kurze), tłuszcz do smażenia, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: brukselkę zblanszować i odstawić. Na patelni rozgrzać tłuszczu, dodać pomidorki przekrojone na połówki i brukselkę. Po chwili wbić jajka i smażyć do ich ścięcia. Doprawić solą, pieprzem i podawać.
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i brukselką
*Składniki: *100 g ryżu, podwójna pierś z kurczaka, 4 duże pieczarki, 1/2 papryki czerwonej, 8 brukselek, 2 małe cebule, ser mozzarella do zapiekanka, 200 g sera żółtego, pieprz i sól do smaku, 1 l bulionu, 4 łyżki ketchupu, 6 łyżek majonezu, natka pietruszki, 3 łyżki oleju, majeranek i czerwona papryka w proszku do przyprawienia mięsa.
*Przygotowanie: * ryż ugotować w bulionie, odcedzić (zostawiając 2 łyżki płynu). Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, wlać bulion i wyłożyć ryż, wyrównując go łyżką. Brukselkę zblanszować i odstawić. Na ryż nałożyć 3 łyżki majonezu oraz 2 łyżki ketchupu. Posypać 1/3 sera żółtego. Cebulę obrać i posiekać. Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć raz z cebulą. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć jako kolejną warstwę do naczynia żaroodpornego i posypać serem żółtym. Na tej samej patelni co kurczak podsmażyć umyte i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dodać do zapiekanki i posypać resztą sera żółtego. Dodać pozostałą część majonezu i ketchupu, dodać brukselki przekrojone na pół oraz kawałki mozzarelli. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.