Karczoch - co warto o nim wiedzieć?
Niedocenione warzywo
Wyjątkowe właściwości i smak karczochów doceniano już w starożytności, gdzie były lekiem na niestrawność, zaburzenia pracy wątroby czy nerek. W XX wieku naukowcy dowiedli, że roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego zawiera cynarynę, czyli substancję wspomagającą odchudzanie. Mimo tak wielu zalet Polacy jedzą mało karczochów i wynika to głównie z braku wiedzy na temat ich przygotowania aniżeli dostępności. Podpowiadamy więc, dlaczego warto włączyć ten produkt do diety i jak wykorzystać karczochy w kuchni.
Wyjątkowe właściwości i smak karczochów doceniano już w starożytności, gdzie były lekiem na niestrawność, zaburzenia pracy wątroby czy nerek. W XX wieku naukowcy dowiedli, że roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego zawiera cynarynę, czyli substancję wspomagającą odchudzanie. Mimo tak wielu zalet Polacy jedzą mało karczochów i wynika to głównie z braku wiedzy na temat ich przygotowania aniżeli dostępności. Podpowiadamy więc, dlaczego warto włączyć ten produkt do diety i jak wykorzystać karczochy w kuchni.