Placuszki serowe z brukselką
Składniki: 50 g brukselki mrożonej, 2 jajka, 200 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 150 g żółtego sera, gałązka lubczyku, sól, pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *zblanszowaną brukselkę przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, a żółtka wraz z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem i przyprawami zmiksować w osobnej misce na gładką masę. Do masy z żółtkami dodać pokrojone na ćwiartki brukselki, starty żółty ser, posiekaną gałązkę lubczyku wymieszać. Następnie dodać ubitą pianę z białek i całość mieszać ostrożnie i krótko, aby piana nie zdążyła osiąść. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać nieduże porcje ciasta. Podawać na ciepło.
Więcej szybkich przepisów na:www.tanio-szybko-smacznie.pl