Risotto z pieczarkami
Składniki: 350 g ryżu do risotto, ząbek czosnku, cebula, 6 łyżek masła, kieliszek białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 300 g pieczarek, parmezan, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w równe plasterki, a następnie podsmaż na maśle. Rumiane grzybki zdejmij z patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zaszkli, wsyp ryż, a po kilku minutach wlej wino. Teraz mieszając co jakiś czas zawartość patelni, stopniowo dodawaj doprowadzony do wrzenia bulion - kolejną porcję dodaj wtedy, gdy zauważysz, że ryż wchłoną prawie cały bulion. Pod koniec dodaj podsmażone pieczarki, resztę masła, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotowe!