Pęczotto - pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Kasza powinna jak najczęściej gościć na twoim stole. Jeśli nie masz na nią pomysłu, zrób pęczotto: smakowite danie z kaszy pęczak. Pęczotto przyrządza się podobnie jak risotto. Daje szerokie pole do popisu osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Przygotowanie takiego dania jest proste, a jego walory smakowe - nie do podważenia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Doceń kaszę!

Obraz
© Shutterstock.com

Kasza powinna jak najczęściej gościć na twoim stole. Jeśli nie masz na nią pomysłu, zrób pęczotto: smakowite danie z kaszy pęczak. Pęczotto przyrządza się podobnie jak risotto. Daje szerokie pole do popisu osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Przygotowanie takiego dania jest proste, a jego walory smakowe - nie do podważenia.

/ 8Pęczak na tle innych kasz

Obraz
© 123RF.COM

Kasza pęczak, którą zajadali się nasi dziadowie, wraca na polskie stoły. Spory w tym udział ma zwrot ku zdrowemu stylowi życia. Chcemy jeść smacznie i zdrowo, a kasze idealnie się w to wpisują. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje pęczak, czyli kasza jęczmienna - konkretnie całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Z pęczaku wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną.

Pęczak ma najwięcej wartości odżywczych sposób wszystkich typów kasz jęczmiennych. Składa się z wody, błonnika, węglowodanów, białka. W pęczaku znajdziemy takie cenne substancje odżywcze jak: magnez, potas, wapń, żelazo, selen, mangan, cynk, sód, miedź, fosfor. Spośród nich dużo jest zwłaszcza potasu (ponad 60 mg w 100 g kaszy), fosforu (ponad 36 mg w 100 g) i magnezu (10 mg w 100 g).

/ 8Skarbnica cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Potas odpowiada za transport składników odżywczych do wnętrza komórek, a także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą pracę mięśni. Reguluje pracę układu krwionośnego. Wpływa na serce i procesy myślowe: zapewnia dobrą pamięć i ułatwia koncentrację. Pełni istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu oraz zapewnieniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Fosfor występuje w każdej komórce naszego ciała - uważa się, że żaden inny pierwiastek nie spełnia tylu funkcji w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialny za zdrowe kości oraz zęby. Uczestniczy w procesie wzrostu i w procesach metabolicznych, jest przekaźnikiem energii, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Niedobór fosforu powoduje zaburzenia metabolizmu, łamliwość kości, brak łaknienia, niedokrwistość, zwiększoną podatność na infekcje, bóle stawów, osłabienie, próchnicę nerwów, nerwowość i spadek samopoczucia.

Magnez z kolei korzystnie wpływa na serce i umysł, koi nerwy, uspokaja, usprawnia trawienie, wpływa na odporność, reguluje pracę tarczycy.

/ 8Jedz pęczak na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

W pęczaku znajdziemy również cenne witaminy, chociaż w ilościach śladowych - witaminę E (tzw. eliksir młodości i płodności, silny przeciwutleniacz) oraz odpowiadające za zdrowy układ nerwowy witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje zwłaszcza kwas foliowy (witamina B9), bezcenny dla kobiet starających się o dziecko i w ciąży. W 100 g pęczaku jest ok. 13 mcg tego kwasu, natomiast jego dzienna rekomendowana dawka to 400 mcg.

Spożywanie kaszy pęczak korzystnie wpływa na cały organizm, reguluje trawienie, obniża wysokie ciśnienie i wysoki cholesterol, wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami krążenia.

/ 8Pęczak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Kasza pęczak może być składnikiem zupy albo farszu (np. gołąbków), dodatkiem do drugiego dania (mięsnego, wegetariańskiego). Można z niej również zrobić samodzielne danie - to właśnie pęczotto. Słowo dość zabawne, choć nie jest przypadkowe: pochodzi od "risotto", czyli śródziemnomorskiego dania, które robi się na bazie specjalnej odmiany ryżu.

/ 8Pęczak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Pęczak, podobnie jak wykorzystywany do przygotowania risotto ryż arborio albo carnaroli, jest świetnym nośnikiem smaku i może posłużyć za składnik dania jednogarnkowego. Zasada przygotowania pęczotto jest podobna jak risotto: w dużym rondlu albo na głębokiej patelni, na dobrym oleju, podsmażamy czosnek, cebulę, ulubione warzywa, a następnie wsypujemy kaszę. Uwaga: powinna być sucha, nie gotujemy jej wcześniej. Niektórzy nie zalecają wcześniejszego opłukiwania kaszy - jeśli chcesz to zrobić, upewnij się, że podczas dodawania do rondla albo na patelnię będzie sucha.

/ 8Gotowanie kaszy pęczak

Obraz
© 123RF.COM

Żeby pęczak się ugotował, zalewamy go gorącym bulionem (drobiowym, warzywnym) - stopniowo, chochelka po chochelce. Kasza musi wchłonąć cały bulion i ugotować się do miękkości. Jeśli chcemy mieć danie z mięsem, kawałki kurczaka możemy podsmażyć na patelni, a do dania dodać je na końcu (druga opcja: kurczaka dodajemy po odsmażeniu kaszy, nie zdejmujemy go z patelni, tylko wszystkie składniki dusimy razem).

Pęczak przygotowywany w ten sposób potrzebuje ok. 20-30 minut, aby zmięknąć. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu potrawy. Opcjonalnie do dania można dodać 1/4-1/3 szklanki białego wina (dodatek białego wina charakterystyczny jest dla risotto).

Pęczotto bywa niekiedy nazywane kaszotto, choć akurat ta druga nazwa jest szersza i obejmuje również inne dania przygotowane na bazie kaszy - np. jaglanej (potocznie nazywamy je jaglotto) czy gryczanej (gryczotto). Zasada przygotowania tych potraw jest taka sama - podsmażenie ziaren na tłuszczu (tzw. impregnowanie), a następnie powolne dolewanie bulionu i gotowanie do miękkości z ulubionymi dodatkami.

/ 8Wskazówki

Obraz
© 123RF.COM

- Bulion można połączyć np. z przecierem pomidorowym albo koncentratem buraczanym;
- Delikatne warzywa (szpinak, jarmuż) dodajemy pod sam koniec, na ostatnich kilka minut duszenia;
- Bulion zaczynamy wlewać, gdy odparuje wino (o ile je dodajemy);
- Różne rodzaje kasz możemy ze sobą mieszać - ciekawie smakuje połączenie pęczaku z gryczaną;
- Pęczotto dobrze smakuje posypane parmezanem;
- Pęczotto najlepiej doprawić na końcu, jeśli jednak robimy danie z mięsem, dodatek soli i pieprzu do niego będzie wskazany;
- Czosnek możemy albo dodać na samym początku (wrzucamy go na krótko na oliwę), albo na sam koniec, gdy potrawa będzie już prawie gotowa;
- Bulion robimy wcześniej, a podczas przygotowywania pęczotto trzymamy go cały czas na małym ogniu;
- Kasza pęczak znakomicie smakuje z suszonymi pomidorami;
- Grzyby smażymy na początku, przed dodaniem kaszy;
- Bardzo smaczne jest pęczotto posypane posiekanymi orzechami włoskimi (najlepiej podprażonymi na suchej patelni);
- Wzorem risotto do pęczotto można po ugotowaniu dodać 1-2 łyżeczki masła i ewentualnie trochę startego parmezanu, a całość wymieszać i odstawić na 1-2 minuty;
- Do pęczotto bardzo pasuje ser kozi;
- Jeśli po wyłożeniu na talerze pęczotto wydaje nam się suche, można je skropić dobrą oliwą.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru