Pęczotto - pomysł na smaczny i zdrowy obiad

Kasza powinna jak najczęściej gościć na twoim stole. Jeśli nie masz na nią pomysłu, zrób pęczotto: smakowite danie z kaszy pęczak. Pęczotto przyrządza się podobnie jak risotto. Daje szerokie pole do popisu osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Przygotowanie takiego dania jest proste, a jego walory smakowe - nie do podważenia.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 8Doceń kaszę!

Obraz
© Shutterstock.com

Kasza powinna jak najczęściej gościć na twoim stole. Jeśli nie masz na nią pomysłu, zrób pęczotto: smakowite danie z kaszy pęczak. Pęczotto przyrządza się podobnie jak risotto. Daje szerokie pole do popisu osobom, które lubią eksperymentować w kuchni. Przygotowanie takiego dania jest proste, a jego walory smakowe - nie do podważenia.

/ 8Pęczak na tle innych kasz

Obraz
© 123RF.COM

Kasza pęczak, którą zajadali się nasi dziadowie, wraca na polskie stoły. Spory w tym udział ma zwrot ku zdrowemu stylowi życia. Chcemy jeść smacznie i zdrowo, a kasze idealnie się w to wpisują. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje pęczak, czyli kasza jęczmienna - konkretnie całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Z pęczaku wyrabia się kaszę jęczmienną perłową i kaszę jęczmienną łamaną.

Pęczak ma najwięcej wartości odżywczych sposób wszystkich typów kasz jęczmiennych. Składa się z wody, błonnika, węglowodanów, białka. W pęczaku znajdziemy takie cenne substancje odżywcze jak: magnez, potas, wapń, żelazo, selen, mangan, cynk, sód, miedź, fosfor. Spośród nich dużo jest zwłaszcza potasu (ponad 60 mg w 100 g kaszy), fosforu (ponad 36 mg w 100 g) i magnezu (10 mg w 100 g).

/ 8Skarbnica cennych składników

Obraz
© 123RF.COM

Potas odpowiada za transport składników odżywczych do wnętrza komórek, a także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą pracę mięśni. Reguluje pracę układu krwionośnego. Wpływa na serce i procesy myślowe: zapewnia dobrą pamięć i ułatwia koncentrację. Pełni istotną rolę w utrzymaniu odpowiedniej gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu oraz zapewnieniu równowagi kwasowo-zasadowej.

Fosfor występuje w każdej komórce naszego ciała - uważa się, że żaden inny pierwiastek nie spełnia tylu funkcji w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialny za zdrowe kości oraz zęby. Uczestniczy w procesie wzrostu i w procesach metabolicznych, jest przekaźnikiem energii, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Niedobór fosforu powoduje zaburzenia metabolizmu, łamliwość kości, brak łaknienia, niedokrwistość, zwiększoną podatność na infekcje, bóle stawów, osłabienie, próchnicę nerwów, nerwowość i spadek samopoczucia.

Magnez z kolei korzystnie wpływa na serce i umysł, koi nerwy, uspokaja, usprawnia trawienie, wpływa na odporność, reguluje pracę tarczycy.

/ 8Jedz pęczak na zdrowie

Obraz
© 123RF.COM

W pęczaku znajdziemy również cenne witaminy, chociaż w ilościach śladowych - witaminę E (tzw. eliksir młodości i płodności, silny przeciwutleniacz) oraz odpowiadające za zdrowy układ nerwowy witaminy z grupy B. Na uwagę zasługuje zwłaszcza kwas foliowy (witamina B9), bezcenny dla kobiet starających się o dziecko i w ciąży. W 100 g pęczaku jest ok. 13 mcg tego kwasu, natomiast jego dzienna rekomendowana dawka to 400 mcg.

Spożywanie kaszy pęczak korzystnie wpływa na cały organizm, reguluje trawienie, obniża wysokie ciśnienie i wysoki cholesterol, wzmacnia kości i zęby, chroni przed chorobami krążenia.

/ 8Pęczak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Kasza pęczak może być składnikiem zupy albo farszu (np. gołąbków), dodatkiem do drugiego dania (mięsnego, wegetariańskiego). Można z niej również zrobić samodzielne danie - to właśnie pęczotto. Słowo dość zabawne, choć nie jest przypadkowe: pochodzi od "risotto", czyli śródziemnomorskiego dania, które robi się na bazie specjalnej odmiany ryżu.

/ 8Pęczak w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Pęczak, podobnie jak wykorzystywany do przygotowania risotto ryż arborio albo carnaroli, jest świetnym nośnikiem smaku i może posłużyć za składnik dania jednogarnkowego. Zasada przygotowania pęczotto jest podobna jak risotto: w dużym rondlu albo na głębokiej patelni, na dobrym oleju, podsmażamy czosnek, cebulę, ulubione warzywa, a następnie wsypujemy kaszę. Uwaga: powinna być sucha, nie gotujemy jej wcześniej. Niektórzy nie zalecają wcześniejszego opłukiwania kaszy - jeśli chcesz to zrobić, upewnij się, że podczas dodawania do rondla albo na patelnię będzie sucha.

/ 8Gotowanie kaszy pęczak

Obraz
© 123RF.COM

Żeby pęczak się ugotował, zalewamy go gorącym bulionem (drobiowym, warzywnym) - stopniowo, chochelka po chochelce. Kasza musi wchłonąć cały bulion i ugotować się do miękkości. Jeśli chcemy mieć danie z mięsem, kawałki kurczaka możemy podsmażyć na patelni, a do dania dodać je na końcu (druga opcja: kurczaka dodajemy po odsmażeniu kaszy, nie zdejmujemy go z patelni, tylko wszystkie składniki dusimy razem).

Pęczak przygotowywany w ten sposób potrzebuje ok. 20-30 minut, aby zmięknąć. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu potrawy. Opcjonalnie do dania można dodać 1/4-1/3 szklanki białego wina (dodatek białego wina charakterystyczny jest dla risotto).

Pęczotto bywa niekiedy nazywane kaszotto, choć akurat ta druga nazwa jest szersza i obejmuje również inne dania przygotowane na bazie kaszy - np. jaglanej (potocznie nazywamy je jaglotto) czy gryczanej (gryczotto). Zasada przygotowania tych potraw jest taka sama - podsmażenie ziaren na tłuszczu (tzw. impregnowanie), a następnie powolne dolewanie bulionu i gotowanie do miękkości z ulubionymi dodatkami.

/ 8Wskazówki

Obraz
© 123RF.COM

- Bulion można połączyć np. z przecierem pomidorowym albo koncentratem buraczanym;
- Delikatne warzywa (szpinak, jarmuż) dodajemy pod sam koniec, na ostatnich kilka minut duszenia;
- Bulion zaczynamy wlewać, gdy odparuje wino (o ile je dodajemy);
- Różne rodzaje kasz możemy ze sobą mieszać - ciekawie smakuje połączenie pęczaku z gryczaną;
- Pęczotto dobrze smakuje posypane parmezanem;
- Pęczotto najlepiej doprawić na końcu, jeśli jednak robimy danie z mięsem, dodatek soli i pieprzu do niego będzie wskazany;
- Czosnek możemy albo dodać na samym początku (wrzucamy go na krótko na oliwę), albo na sam koniec, gdy potrawa będzie już prawie gotowa;
- Bulion robimy wcześniej, a podczas przygotowywania pęczotto trzymamy go cały czas na małym ogniu;
- Kasza pęczak znakomicie smakuje z suszonymi pomidorami;
- Grzyby smażymy na początku, przed dodaniem kaszy;
- Bardzo smaczne jest pęczotto posypane posiekanymi orzechami włoskimi (najlepiej podprażonymi na suchej patelni);
- Wzorem risotto do pęczotto można po ugotowaniu dodać 1-2 łyżeczki masła i ewentualnie trochę startego parmezanu, a całość wymieszać i odstawić na 1-2 minuty;
- Do pęczotto bardzo pasuje ser kozi;
- Jeśli po wyłożeniu na talerze pęczotto wydaje nam się suche, można je skropić dobrą oliwą.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru