Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem
Składniki: ½ kg piersi z kurczaka , 200 ml śmietany 18 proc., 30 dag pieczarek , 2 małe cebule , natka pietruszki , sól i pieprz,
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Kiedy pieczarki się smażą, dokładnie umyj piersi z kurczaka, pokrój je w paski i podsmaż. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek już odparowała, wlej śmietanę i od czasu do czasu zamieszaj całość. Dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażonego kurczaka i poczekaj, aż całość się zagotuje. Jeżeli twój sos jest za rzadki, możesz dodać odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą. Teraz możesz wsypać ugotowany makaron do sosu i pyszny, błyskawiczny obiad gotowy. Makaron z kurczakiem i pieczarkami podaj posypany liśćmi natki pietruszki.