Leniwy obiad na niedzielę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Przygotujesz raz dwa

Obraz
© 123RF.COM

Dla jednych niedziela to dzień, w którym wreszcie mają czas i mogą wyżyć się kulinarnie, inni natomiast wolą ten czas spędzić na odpoczynku i stanie przy garach im nie w głowie. I właśnie dla takich osób, które w niedzielne popołudnie chcą odpocząć mamy pięć przepisów na smaczny, prosty obiad, który przygotujecie naprawdę szybko.

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem

Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 opakowania makaronu penne, 250 g pomidorków koktajlowych, garść listków świeżej bazylii, 1/2 puszki krojonych pomidorów, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, przyprawy: majeranek, estragon, oregano.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, obsyp przyprawami i podsmaż na rozgrzanej patelni. Połowę puszki pomidorów krojonych wylej do miseczki, dodaj przyprawy, pieprz i sól oraz kilka posiekanych listków bazylii. Przygotuj naczynie, w którym będziesz zapiekać dania i wysmaruj je masłem. Na dnie ułóż grubą warstwę makaronu, a następnie dodaj kurczaka, obsyp wszystko połową przygotowanego sera i polej połową sosu pomidorowego. Teraz dodaj pozostały makaron i kurczaka, resztki sosu i sera, posyp wszystko przyprawami i wstaw na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Zobacz także wideo poniżej:

/ 5Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 600 g filetu z łososia, olej rzepakowy, 2 garście świeżego szpinaku, masło klarowane, pieprz cytrynowy, 2 ząbki czosnku, sól, opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 min. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym.

/ 5Makaron z kurczakiem i warzywami

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego, filet z piersi kurczaka, 2 czerwone papryki, puszka pomidorów krojonych, 2 duże czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, liście świeżej bazylii i oregano, przyprawy: sól, pieprz, cukier, kminek, ostra papryka.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Do podsmażonego kurczaka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek - smaż jeszcze przez kilka minut. W tym czasie pokrój w kostkę paprykę i pomidory, a następnie wrzuć je do mięsa. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wszytsko dopraw solą, pieprzem, kminkiem oraz ostrą papryką i podduś jeszcze przez kilka minut. Kiedy wszystko jest już prawie gotowe, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowany makaron wrzuć do warzyw i kurczaka. Obiad podaj posypany świeżymi listkami bazylii i oregano.

/ 5Risotto z pieczarkami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g ryżu do risotto, ząbek czosnku, cebula, 6 łyżek masła, kieliszek białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 300 g pieczarek, parmezan, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w równe plasterki, a następnie podsmaż na maśle. Rumiane grzybki zdejmij z patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zaszkli, wsyp ryż, a po kilku minutach wlej wino. Teraz mieszając co jakiś czas zawartość patelni, stopniowo dodawaj doprowadzony do wrzenia bulion - kolejną porcję dodaj wtedy, gdy zauważysz, że ryż wchłoną prawie cały bulion. Pod koniec dodaj podsmażone pieczarki, resztę masła, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotowe!

/ 5Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: ½ kg piersi z kurczaka , 200 ml śmietany 18 proc., 30 dag pieczarek , 2 małe cebule , natka pietruszki , sól i pieprz,
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Kiedy pieczarki się smażą, dokładnie umyj piersi z kurczaka, pokrój je w paski i podsmaż. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek już odparowała, wlej śmietanę i od czasu do czasu zamieszaj całość. Dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażonego kurczaka i poczekaj, aż całość się zagotuje. Jeżeli twój sos jest za rzadki, możesz dodać odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą. Teraz możesz wsypać ugotowany makaron do sosu i pyszny, błyskawiczny obiad gotowy. Makaron z kurczakiem i pieczarkami podaj posypany liśćmi natki pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby