Przygotujesz raz dwa
Dla jednych niedziela to dzień, w którym wreszcie mają czas i mogą wyżyć się kulinarnie, inni natomiast wolą ten czas spędzić na odpoczynku i stanie przy garach im nie w głowie. I właśnie dla takich osób, które w niedzielne popołudnie chcą odpocząć mamy pięć przepisów na smaczny, prosty obiad, który przygotujecie naprawdę szybko.
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem
Składniki: podwójna pierś z kurczaka, 1/2 opakowania makaronu penne, 250 g pomidorków koktajlowych, garść listków świeżej bazylii, 1/2 puszki krojonych pomidorów, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, przyprawy: majeranek, estragon, oregano.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokrój w kostkę, obsyp przyprawami i podsmaż na rozgrzanej patelni. Połowę puszki pomidorów krojonych wylej do miseczki, dodaj przyprawy, pieprz i sól oraz kilka posiekanych listków bazylii. Przygotuj naczynie, w którym będziesz zapiekać dania i wysmaruj je masłem. Na dnie ułóż grubą warstwę makaronu, a następnie dodaj kurczaka, obsyp wszystko połową przygotowanego sera i polej połową sosu pomidorowego. Teraz dodaj pozostały makaron i kurczaka, resztki sosu i sera, posyp wszystko przyprawami i wstaw na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Zobacz także wideo poniżej:
Łosoś zapiekany w cieście francuskim
Składniki: 600 g filetu z łososia, olej rzepakowy, 2 garście świeżego szpinaku, masło klarowane, pieprz cytrynowy, 2 ząbki czosnku, sól, opakowanie ciasta francuskiego.
Przygotowanie:
Filet z łososia przekrój w poprzek i oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą i skrop oliwą. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak. Teraz przykryj je ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 min. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym.
Makaron z kurczakiem i warzywami
Składniki: opakowanie makaronu pełnoziarnistego, filet z piersi kurczaka, 2 czerwone papryki, puszka pomidorów krojonych, 2 duże czerwone cebule, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki, liście świeżej bazylii i oregano, przyprawy: sól, pieprz, cukier, kminek, ostra papryka.
Przygotowanie:
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju, aż lekko się zarumieni. Do podsmażonego kurczaka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek - smaż jeszcze przez kilka minut. W tym czasie pokrój w kostkę paprykę i pomidory, a następnie wrzuć je do mięsa. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wszytsko dopraw solą, pieprzem, kminkiem oraz ostrą papryką i podduś jeszcze przez kilka minut. Kiedy wszystko jest już prawie gotowe, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowany makaron wrzuć do warzyw i kurczaka. Obiad podaj posypany świeżymi listkami bazylii i oregano.
Risotto z pieczarkami
Składniki: 350 g ryżu do risotto, ząbek czosnku, cebula, 6 łyżek masła, kieliszek białego wina wytrawnego, 1 i 1/2 l bulionu warzywnego, 300 g pieczarek, parmezan, sól, pieprz, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w równe plasterki, a następnie podsmaż na maśle. Rumiane grzybki zdejmij z patelni i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula się zaszkli, wsyp ryż, a po kilku minutach wlej wino. Teraz mieszając co jakiś czas zawartość patelni, stopniowo dodawaj doprowadzony do wrzenia bulion - kolejną porcję dodaj wtedy, gdy zauważysz, że ryż wchłoną prawie cały bulion. Pod koniec dodaj podsmażone pieczarki, resztę masła, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Gotowe!
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem
Składniki: ½ kg piersi z kurczaka , 200 ml śmietany 18 proc., 30 dag pieczarek , 2 małe cebule , natka pietruszki , sól i pieprz,
Przygotowanie:
Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na oleju, a następnie dodaj umyte i pokrojone pieczarki - posól je i popieprz. Kiedy pieczarki się smażą, dokładnie umyj piersi z kurczaka, pokrój je w paski i podsmaż. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Gdy woda z pieczarek już odparowała, wlej śmietanę i od czasu do czasu zamieszaj całość. Dodaj sól i pieprz do smaku. Kiedy śmietana zgęstnieje, dodaj do sosu usmażonego kurczaka i poczekaj, aż całość się zagotuje. Jeżeli twój sos jest za rzadki, możesz dodać odrobinę mąki wymieszanej z zimną wodą. Teraz możesz wsypać ugotowany makaron do sosu i pyszny, błyskawiczny obiad gotowy. Makaron z kurczakiem i pieczarkami podaj posypany liśćmi natki pietruszki.