Obiad na dwa razy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Weź go ze sobą do pracy

Obraz
© 123RF.COM

Większość z nas w pracy spędza przynajmniej 8 godz. dziennie i w ciągu tego czasu zapewne niejednokrotnie robimy się głodni. I co wtedy? Okoliczne bary szybkiej obsługi i cukiernie kuszą oferowanymi produktami, a zwykła kanapka nie wystarczy. Dlatego warto wyrobić w sobie nawyk przygotowywania obiadów, które następnego dnia można zabrać do pracy. Mamy dla was propozycje kilku pysznych obiadów, które posmakują każdemu. Zapraszamy do lektury i życzymy smacznych rezultatów.

/ 5Sałatka Cobb

Obraz
© 123RF.COM

Ta sałatka to niepodważalny klasyk kuchni amerykańskiej. Jej autorem był Robert Cobb, właściciel hollywoodzkiej restauracji Brown Derby. W latach trzydziestych XX w. przygotował on sałatkę ze wszystkiego, co miał pod ręką, na koniec całość polał sosem winegret. I tak zupełnie przypadkowe składniki, stworzyły idealną kompozycję.

Sałatka: główka sałaty rzymskiej, pierś z kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 2 pomidory, mała cebula, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 g ulubionego sera pleśniowego, sól, pieprz i szczypta słodkiej papryki.
Dressing: 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia dressingu – wszystkie składniki umieść w miseczce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania sałatki. Jaja ugotuj, a w tym czasie oczyść filet z kurczaka, oprósz solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie ułóż na rozgrzanym oleju na zwykłej patelni lub na suchej patelni grillowej i smaż na złoty kolor. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż plastry boczku i podsmaż je na chrupko. Pokrój awokado i skrop je sokiem z cytryny, by nie straciło koloru, pokrój wszystkie składniki w kostkę, a sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Zielonymi liśćmi wyłóż talerz, a na wierzchu w rządkach poukładaj wszystkie składniki. Sałatkę polej sosem i zajadaj.

/ 5Sałatka z komosy ryżowej z warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, ½ cebuli, szczypiorek (według uznania), pęczek natki pietruszki, ½ pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Komosę (quinoa) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej półtorej szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 min bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 min pod przykryciem, aby komosa wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste. Wyłóż ją na talerz i ostudź. Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i obiad do pracy gotowy!

/ 5Sałatka z jarmużu z migdałami i kiełkami

Obraz
© 123RF.COM

Sałatka: pęczek jarmużu (czyli ok. 6 dużych liści), twarde, kwaśne jabłko, 1/3 szklanki migdałów, 2 łyżeczki soku z cytryny, garść ulubionych kiełków.
Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki musztardy, 5 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w szklance. Teraz umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko, a następnie wsyp do miski i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniało. Na rozgrzanej patelni praż migdały przez ok. 2 min, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Dokładnie oczyść liście jarmużu, wytnij twarde łodygi, pokrój je na mniejsze kawałki i razem z migdałami oraz liśćmi wsyp do miski z pokrojonymi jabłkami. Wszystko polej sosem, dodaj kiełki i dokładnie wymieszaj - gotowe!

/ 5Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem podane z ryżem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g słodkich ziemniaków, 300 g ciecierzycy z puszki, opakowanie liści świeżego szpinaku, cebula, puszka pomidorów, puszka mleka kokosowego, sok z cytryny, mały kawałek imbiru (ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka ostrej czerwonej papryki, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry, łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Obgotuj je lekko (3 min od momentu wrzenia) w osolonej wodzie. Liście szpinaku podsmaż na oleju ze szczyptą soli. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz wszystkie przyprawy i smaż przez ok. 5 min. Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Teraz do całości dodaj podsmażony szpinak i wszystko zamieszaj, wsyp podgotowane bataty oraz ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie duś na patelni przez 10 min, dopraw solą. Potrawę podawaj z ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja