Obiad na dwa razy

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Weź go ze sobą do pracy

Obraz
© 123RF.COM

Większość z nas w pracy spędza przynajmniej 8 godz. dziennie i w ciągu tego czasu zapewne niejednokrotnie robimy się głodni. I co wtedy? Okoliczne bary szybkiej obsługi i cukiernie kuszą oferowanymi produktami, a zwykła kanapka nie wystarczy. Dlatego warto wyrobić w sobie nawyk przygotowywania obiadów, które następnego dnia można zabrać do pracy. Mamy dla was propozycje kilku pysznych obiadów, które posmakują każdemu. Zapraszamy do lektury i życzymy smacznych rezultatów.

/ 5Sałatka Cobb

Obraz
© 123RF.COM

Ta sałatka to niepodważalny klasyk kuchni amerykańskiej. Jej autorem był Robert Cobb, właściciel hollywoodzkiej restauracji Brown Derby. W latach trzydziestych XX w. przygotował on sałatkę ze wszystkiego, co miał pod ręką, na koniec całość polał sosem winegret. I tak zupełnie przypadkowe składniki, stworzyły idealną kompozycję.

Sałatka: główka sałaty rzymskiej, pierś z kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 2 pomidory, mała cebula, 2 jajka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 g ulubionego sera pleśniowego, sól, pieprz i szczypta słodkiej papryki.
Dressing: 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu winnego, łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia dressingu – wszystkie składniki umieść w miseczce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania sałatki. Jaja ugotuj, a w tym czasie oczyść filet z kurczaka, oprósz solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie ułóż na rozgrzanym oleju na zwykłej patelni lub na suchej patelni grillowej i smaż na złoty kolor. Na rozgrzanej, suchej patelni ułóż plastry boczku i podsmaż je na chrupko. Pokrój awokado i skrop je sokiem z cytryny, by nie straciło koloru, pokrój wszystkie składniki w kostkę, a sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Zielonymi liśćmi wyłóż talerz, a na wierzchu w rządkach poukładaj wszystkie składniki. Sałatkę polej sosem i zajadaj.

/ 5Sałatka z komosy ryżowej z warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: szklanka komosy ryżowej, 2-3 ogórki zielone, 2 pomidory, ½ cebuli, szczypiorek (według uznania), pęczek natki pietruszki, ½ pęczka mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, listki świeżej bazylii, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Komosę (quinoa) wypłucz pod bieżącą wodą i zalej półtorej szklanki wody, posól i gotuj ok. 15 min bez przykrycia. Po tym czasie zdejmij garnek z gazu i zostaw na ok. 10 min pod przykryciem, aby komosa wchłonęła więcej wody. Quinoa jest gotowa, kiedy ziarenka robią się szkliste i przeźroczyste. Wyłóż ją na talerz i ostudź. Ogórki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i wrzuć do dużej miski, dodaj pokrojone pomidory, cebulę, szczypiorek, natkę pietruszki i miętę. Do miski dodaj oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i dodaj ostudzoną komosę. To wszytko - jeszcze tylko świeże listki bazylii i obiad do pracy gotowy!

/ 5Sałatka z jarmużu z migdałami i kiełkami

Obraz
© 123RF.COM

Sałatka: pęczek jarmużu (czyli ok. 6 dużych liści), twarde, kwaśne jabłko, 1/3 szklanki migdałów, 2 łyżeczki soku z cytryny, garść ulubionych kiełków.
Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki musztardy, 5 łyżek syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki w szklance. Teraz umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę jabłko, a następnie wsyp do miski i polej sokiem z cytryny, by nie sczerniało. Na rozgrzanej patelni praż migdały przez ok. 2 min, a następnie pokrój je w mniejsze kawałki. Dokładnie oczyść liście jarmużu, wytnij twarde łodygi, pokrój je na mniejsze kawałki i razem z migdałami oraz liśćmi wsyp do miski z pokrojonymi jabłkami. Wszystko polej sosem, dodaj kiełki i dokładnie wymieszaj - gotowe!

/ 5Warzywne curry ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i szpinakiem podane z ryżem

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g słodkich ziemniaków, 300 g ciecierzycy z puszki, opakowanie liści świeżego szpinaku, cebula, puszka pomidorów, puszka mleka kokosowego, sok z cytryny, mały kawałek imbiru (ok. 3 cm starty lub drobno poszatkowany), ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżeczka ostrej czerwonej papryki, 2 łyżeczki kuminu, 2 łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry, łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu, sól, olej do smażenia.
Przygotowanie:
Bataty obierz i pokrój w grubą kostkę. Obgotuj je lekko (3 min od momentu wrzenia) w osolonej wodzie. Liście szpinaku podsmaż na oleju ze szczyptą soli. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę oraz wszystkie przyprawy i smaż przez ok. 5 min. Dodaj pomidory i mleko kokosowe. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Teraz do całości dodaj podsmażony szpinak i wszystko zamieszaj, wsyp podgotowane bataty oraz ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie duś na patelni przez 10 min, dopraw solą. Potrawę podawaj z ryżem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne