Naturalny sposób na zdrowie
Kasza jaglana działa na organizm przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wzmacnia stawy, korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia zdrowe włosy, skórę i paznokcie, reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Sporo jak na niepozorną kaszę z prosa, prawda?
Kasza jaglana zawiera także poprawiającą pamięć lecytynę, która dodatkowo redukuje zły cholesterol. Jest szczególnie polecana osobom cierpiącym z powodu chorób trzustki, jelit, wątroby, nerek. Nie znajdziemy w niej dużych ilości białka glutenu, dlatego może być jedzona przez osoby chorujące na celiakię. Kasza jaglana ma wiele właściwości zdrowotnych. Oczyszcza organizm z toksyn i jest bogata w substancje mineralne, tj.: wapń, żelazo, fosfor i potas. Co ciekawe i ważne, w jej składzie znajdziemy krzemionkę, która nieczęsto występuje w żywności, a działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie.