Tarta z wątróbką
Pyszna potrawa, która pojawiła się m.in. w menu jednej z restauracji przechodzących rewolucję pod okiem Magdy Gesser. Najpierw należy przygotować (według tradycyjnego przepisu) ciasto kruche, choć w ostateczności można też sięgnąć po gotowe ciasto francuskie. 500 g wątróbek drobiowych (wymoczonych wcześniej przez kilka godzin w mleku) podsmażamy na patelni przez kilka minut, a następnie to samo robimy z dwoma posiekanymi szalotkami, dwoma ząbkami czosnku i solidną szczyptą suszonego majeranku. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy pół szklanki koniaku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę (¼ szklanki), blendujemy na gładką masę. Ciasto wyłożone w formie do tarty podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., następnie wykładamy na nie mus i pieczemy 40-50 minut, aż środek się zetnie. Podajemy z sosem jabłkowo-chrzanowym.