Jak przyrządzić wątróbkę. 6 pomysłów na obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 7Dania z podrobów

Obraz
© 123RF

Jedni uwielbiają jej smak i aromat, inni krzywią się na sam widok. Nie ulega jednak wątpliwości, że wątróbka jest produktem o dużych wartościach odżywczych, bogatym źródłem witamin i minerałów. Można ją również przyrządzać na wiele sposobów. Oto kilka z nich.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Wątróbka z jabłkami i cebulą…

Obraz
© 123RF

Klasyka, ale jakże smaczna i prosta do przygotowania. Wystarczy osobno podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę oraz plasterki lub ćwiartki jabłek (najlepiej kwaśnych i twardych odmian, np. szara reneta). Wątróbkę wieprzową (wcześniej oczyszczoną z żyłek i błony, które mogą popsuć smak potrawy) moczymy przez minimum godzinę w mleku, a następnie rumienimy na patelni z obu stron. Pod koniec dodajemy cebulę i jabłka, całość doprawiamy majerankiem i solą (zbyt wczesne solenie powoduje, że produkt twardnieje i zyskuje gorzki "akcent").

/ 7… albo ananasem

Obraz
© Shutterstock.com

Wątróbkowa wariacja z egzotycznym akcentem. Cztery równej wielkości plastry wątróbki wieprzowej lub cielęcej (ok. 40 dag) moczymy w mleku przez godzinę, z dwoma cebulami pokrojonymi w talarki. Następnie odsączamy wątróbkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po 5 minut z każdej strony. Układamy ją w naczyniu żaroodpornym, posypujemy posiekaną natką pietruszki, a na wierzchu umieszczamy plastry ananasa (może być z puszki, choć lepiej sprawdzi się świeży). Przykrywamy i wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z podsmażoną lub podduszoną cebulką i ziemniaczanym puree.

/ 7Wątrobianka

Obraz
© iStock.com

Oryginalna wędlina o wyczuwalnym smaku podrobów, cebuli i majeranku już w XIX była bardzo lubianą przekąską podczas prac polowych na Kaszubach czy Wielkopolsce. Także dzisiaj wątrobianka na pewno zadowoli różne gusta smakowe, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Wątróbkę wieprzową (ok. 75 dag) gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym, a następnie mielimy w maszynce. Temu samemu procesowi poddajemy 2 kg pachwiny wieprzowej (podobna w strukturze do boczku, trochę bardziej tłusta, ale też delikatniejsza i smaczniejsza). Wszystko mieszamy i jeszcze dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie również ziołami prowansalskimi. Masę wciskamy do specjalnego jelita wieprzowego lub po prostu umieszczamy w słoiku.

/ 7Zapiekana wątróbka z piwem

Obraz
© 123RF

Wątróbkę (około 50 dag) opłukujemy, zdejmujemy błonę i kroimy ukośnie w plastry. Oprószamy mąką i pieprzem, zrumieniamy z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy pół szklanki jasnego piwa, dodajemy garść opłukanych rodzynków oraz 3 dag sparzonych i obranych migdałów. Chwilę dusimy. Posypujemy przetartym przez sito serem twarogowym (ok. 10 dag), a później zapiekamy w gorącym piekarniku (ok. 15 minut). Solimy po wyjęciu. Podajemy z ziemniakami i sałatą.

/ 7Szaszłyki z wątróbki cielęcej

Obraz
© 123RF

Można je przygotować także z wątróbki wieprzowej, ale z cielęcej smakują znacznie lepiej. 40 dag podrobów kroimy na osiem równych części i każdą owijamy cienkim plasterkiem szynki wędzonej (świetnie sprawdzi się również włoskie prosciutto czy hiszpańskie serrano). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków, przekładając każdy kawałek wątróbki świeżym liściem melisy lub szałwii. Smażymy na patelni lub rożnie, rumieniąc ze wszystkich stron. Osobno podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu plasterki dużych, winnych jabłek, posypane solą, pieprzem i majerankiem. Podajemy z szaszłykami. Przed zaserwowaniem danie można polać alkoholem, np. winiakiem i podpalić.

/ 7Tarta z wątróbką

Obraz
© Shutterstock.com

Pyszna potrawa, która pojawiła się m.in. w menu jednej z restauracji przechodzących rewolucję pod okiem Magdy Gesser. Najpierw należy przygotować (według tradycyjnego przepisu) ciasto kruche, choć w ostateczności można też sięgnąć po gotowe ciasto francuskie. 500 g wątróbek drobiowych (wymoczonych wcześniej przez kilka godzin w mleku) podsmażamy na patelni przez kilka minut, a następnie to samo robimy z dwoma posiekanymi szalotkami, dwoma ząbkami czosnku i solidną szczyptą suszonego majeranku. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy pół szklanki koniaku i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę (¼ szklanki), blendujemy na gładką masę. Ciasto wyłożone w formie do tarty podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st., następnie wykładamy na nie mus i pieczemy 40-50 minut, aż środek się zetnie. Podajemy z sosem jabłkowo-chrzanowym.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw