Ciasta
Wigilijny sernik, ciasto drożdżowe czy makowiec nie muszą być przechowywane w lodówce - wystarczy suche, chłodne miejsce (jeśli w domu jest bardzo ciepło, sernik powinien jednak powędrować do lodówki). Ciasta umieszczamy pod ręczniczkiem. W takim miejscu wytrzymają przez 4-5 dni, a dobrze zabezpieczone nawet do tygodnia. Wyjątek stanowią ciasta z kremem - jeśli zdecydujemy się przygotować takie na Wigilię, niezjedzone trzymajmy w lodówce krótko (1 dzień, maksymalnie 2). Uwaga! Ciasta z kremem chłoną zapachy innych produktów. Ciasta można też mrozić. Świetnie w ten sposób przechowuje się babka drożdżowa - nawet kilka miesięcy. Z kolei sernik w zamrażalniku może czekać do 2 miesięcy. Bardzo długo (nawet kilka tygodni) świeżość zachowuje tradycyjny piernik - owijamy go ściereczką i trzymamy w chłodnym miejscu.