WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Jak przechowywać wigilijne potrawy?

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się dwanaście potraw. I nawet jeśli do wieczerzy usiądzie duża rodzina, po kolacji zazwyczaj zostaje mnóstwo jedzenia. Co z nim zrobić i jak je przechowywać?

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Generalne zasady

Obraz
© 123RF.COM

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się dwanaście potraw. I nawet jeśli do wieczerzy usiądzie duża rodzina, po kolacji zazwyczaj zostaje mnóstwo jedzenia. Co z nim zrobić i jak je przechowywać?

Najsmaczniejsze są potrawy, które zjadamy krótko po przygotowaniu. Na szczęście większość wigilijnych dań można śmiało przechowywać w lodówce, aby móc skosztować je nieco później. Im bardziej przetworzona żywność (smażona, gotowana, marynowana, pieczona), tym dłuższy czas przechowywania. Miejsce na niezjedzone wigilijne potrawy powinno być suche i chłodne - w większości przypadków najlepiej sprawi się lodówka, choć z powodzeniem możemy też wykorzystać spiżarnię. Dobrze przechowują się pokarmy kwaśne (barszcz czerwony, kapusta w różnych odsłonach). Większość świątecznych przysmaków, jeśli zrobimy je w nadmiarze, można mrozić - na pojemniku czy woreczku warto zapisać datę, kiedy potrawa trafiła do zamrażalnika.

/ 8Ryby

Obraz
© Shutterstock.com

Królują na wigilijnym stole. Pamiętajmy jednak, że ryba to produkt nietrwały, wymagający starannej obróbki i właściwego przechowywania. Przyjmuje się, że świeżą rybę (np. karpia, łososia) należy przygotować w dniu zakupu. Im szybciej podda się ją obróbce i zje, tym lepiej. Najsmaczniejsze są ryby podane zaraz po przyrządzeniu. Rybę po grecku można trzymać w lodówce do 4-5 dni. Ryby śmiało możemy mrozić, nawet po obróbce, jednak warto pamiętać, że po rozmrożeniu nie będą już tak smaczne. Świeżą rybę mrozimy do 2-3 miesięcy, a po obróbce - nawet do pół roku. Znacznie lepszym pomysłem dla smażonych ryb jest przygotowanie zalewy z wody, octu, przypraw, warzyw, cukru. Kawałki ryb włóż do słoika i zalej gorącą marynatą. W lodówce najdłużej możemy przechowywać śledzie w oleju - nawet do 2-3 tygodni.

/ 8Pierogi, uszka, kluski

Obraz
© Shutterstock.com

Te pokarmy najsmaczniejsze są świeże, jeśli jednak po wigilijnej kolacji zostaną nam pierogi z kapustą i grzybami czy postne uszka do czerwonego barszczu, można przechowywać je w lodówce do 3-4 dni. Pierogi i uszka niezjedzone po tym czasie musimy zamrozić. W tym celu ugotowane i przestudzone pierogi oraz uszka układamy na tackach, w pojemniku do mrożenia albo w woreczkach, zachowując odstęp, żeby się nie posklejały (pomóc może przelanie ich olejem przed zamrożeniem). Z kolei kluski z makiem można przechowywać w lodówce do 2-3 dni - co ciekawe, najsmaczniejsze są kluski "jednodniowe". Możemy je też zamrozić (na kilka tygodni).

/ 8Zupy

Obraz
© Fotolia

Wigilijne zupy powinno się zjeść możliwie jak najszybciej, zwłaszcza jeśli były zabielane śmietaną. Czerwony barszczyk czy grzybową przechowuj w lodówce do 2-3 dni (barszcz dłużej zachowa smak od grzybowej). Ciekawostką może być fakt, że zupy można śmiało mrozić - przelane do szczelnego pojemnika mogą być trzymane w zamrażalniku nawet przez kilka miesięcy. Ważne! Zamrożona zupa zwiększy swoją objętość, dlatego naczynie należy wypełnić maksymalnie do 3/4 wysokości. Dobrym pomysłem jest wekowanie wigilijnych zup (niezabielanych), dzięki czemu postoją w lodówce kilka tygodni. Gorącą, gotującą się zupę przelewamy do słoików, szczelnie je zakręcamy i obracamy do góry dnem. Gdy słoiki się wystudzą, wkładamy je do lodówki.

/ 8Sałatki

Obraz
© 123RF.COM

W wigilijny wieczór praktycznie na każdym polskim stole pojawi się sałatka jarzynowa. Trzeba jednak mieć świadomość, że to jedno z najmniej trwałych dań - a to za sprawą majonezu, którym podkreślamy smak warzyw. Sałatkę z majonezem przechowuje się góra przez 1-2 dni w lodówce. Parę dni dłużej wytrzyma sałatka bez majonezu, warto więc potraktować to jako wskazówkę i z majonezem (czy z jogurtem) mieszać mniejsze porcje na bieżąco. Sałatek z majonezem nie należy mrozić. Zamrozić możemy ugotowane warzywa sałatkowe, ale po rozmrożeniu zwykle tracą na smaku.

/ 8Kapusta z grzybami

Obraz
© Fotolia

To produkt, który dobrze przechowuje się w chłodzie - w lodówce kapusta z grzybami spokojnie wytrzyma kilka dni. Podobnie przechowuje się postne paszteciki z kapustą i grzybami. Kapustę z grzybami można zamrozić (żeby ułatwić sobie późniejszą obróbkę, najlepiej mrozić ją niewielkimi porcjami). Warto natomiast pamiętać, że nadmiar kapusty z grzybami śmiało można wykorzystać w innych daniach - będzie smacznym nadzieniem pierogów, krokietów, uszek, pasztecików czy wytrawnych naleśników.

/ 8Ciasta

Obraz
© Wikimedia Commons CC0

Wigilijny sernik, ciasto drożdżowe czy makowiec nie muszą być przechowywane w lodówce - wystarczy suche, chłodne miejsce (jeśli w domu jest bardzo ciepło, sernik powinien jednak powędrować do lodówki). Ciasta umieszczamy pod ręczniczkiem. W takim miejscu wytrzymają przez 4-5 dni, a dobrze zabezpieczone nawet do tygodnia. Wyjątek stanowią ciasta z kremem - jeśli zdecydujemy się przygotować takie na Wigilię, niezjedzone trzymajmy w lodówce krótko (1 dzień, maksymalnie 2). Uwaga! Ciasta z kremem chłoną zapachy innych produktów. Ciasta można też mrozić. Świetnie w ten sposób przechowuje się babka drożdżowa - nawet kilka miesięcy. Z kolei sernik w zamrażalniku może czekać do 2 miesięcy. Bardzo długo (nawet kilka tygodni) świeżość zachowuje tradycyjny piernik - owijamy go ściereczką i trzymamy w chłodnym miejscu.

/ 8Pierniczki i ciasteczka

Obraz
© 123RF.COM

Na wielu świątecznych stołach wśród słodkich smakołyków nie zabraknie pierniczków. Dodatek miodu sprawia, że szybko twardnieją. Żeby zmiękły, należy przechowywać je w wilgotnym pomieszczeniu (w deszczowe dni wystarczy otworzyć okno). Zimą wietrzenie jest jednak utrudnione, dlatego pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku (najlepiej puszce). Do pojemnika włóż kawałek jabłka albo skórkę od chleba, żeby pierniczki miały z czego pochłonąć wilgoć. Warunek: jabłko albo skórkę trzeba często wymieniać, bo pleśnieją. Prawidłowo przechowywane pierniczki przetrwają kilka tygodni (o ile wcześniej nie zostaną zjedzone). W puszcze, słoju albo innym szczelnym pojemniku przechowuj też kruche ciasteczka - nawet przez miesiąc.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne