Jak przechowywać wigilijne potrawy?
Generalne zasady
Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się dwanaście potraw. I nawet jeśli do wieczerzy usiądzie duża rodzina, po kolacji zazwyczaj zostaje mnóstwo jedzenia. Co z nim zrobić i jak je przechowywać?
Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole znalazło się dwanaście potraw. I nawet jeśli do wieczerzy usiądzie duża rodzina, po kolacji zazwyczaj zostaje mnóstwo jedzenia. Co z nim zrobić i jak je przechowywać?
Najsmaczniejsze są potrawy, które zjadamy krótko po przygotowaniu. Na szczęście większość wigilijnych dań można śmiało przechowywać w lodówce, aby móc skosztować je nieco później. Im bardziej przetworzona żywność (smażona, gotowana, marynowana, pieczona), tym dłuższy czas przechowywania. Miejsce na niezjedzone wigilijne potrawy powinno być suche i chłodne - w większości przypadków najlepiej sprawi się lodówka, choć z powodzeniem możemy też wykorzystać spiżarnię. Dobrze przechowują się pokarmy kwaśne (barszcz czerwony, kapusta w różnych odsłonach). Większość świątecznych przysmaków, jeśli zrobimy je w nadmiarze, można mrozić - na pojemniku czy woreczku warto zapisać datę, kiedy potrawa trafiła do zamrażalnika.