Ryby
Królują na wigilijnym stole. Pamiętajmy jednak, że ryba to produkt nietrwały, wymagający starannej obróbki i właściwego przechowywania. Przyjmuje się, że świeżą rybę (np. karpia, łososia) należy przygotować w dniu zakupu. Im szybciej podda się ją obróbce i zje, tym lepiej. Najsmaczniejsze są ryby podane zaraz po przyrządzeniu. Rybę po grecku można trzymać w lodówce do 4-5 dni. Ryby śmiało możemy mrozić, nawet po obróbce, jednak warto pamiętać, że po rozmrożeniu nie będą już tak smaczne. Świeżą rybę mrozimy do 2-3 miesięcy, a po obróbce - nawet do pół roku. Znacznie lepszym pomysłem dla smażonych ryb jest przygotowanie zalewy z wody, octu, przypraw, warzyw, cukru. Kawałki ryb włóż do słoika i zalej gorącą marynatą. W lodówce najdłużej możemy przechowywać śledzie w oleju - nawet do 2-3 tygodni.