Szakszuka
Szakszuka jest wprost idealna w roli śniadania! To danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan. Coś w tym jest, bo ta potrawa jest mieszanką jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a my mamy dla was przepis na nieco bogatszą wersję.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- czerwona papryka
- 2 papryczki chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki cukru
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie: cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 minut (lub aż białka się zetną). Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.