Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Babeczki w wytrawnej wersji to świetny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale także smaczne śniadanie, lunch do pracy albo kolację inną niż zwykle.
Składniki:
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- łyżka masła klarowanego
- 100 g margaryny
- proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.