Burgery z indyka
Składniki: 600 g mielonego mięsa indyka, 1 cebula, 1/4 szklanki posiekanej kolendry, 1/2 rozmoczonej bułki, 1 jajko, 4 łyżki oleju, plasterki sera żółtego, 8 podłużnych plastrów ogórka, 4 bułki, sól i pieprz, 2 garście miksu sałat, sos jogurtowy z ziołami.
Przygotowanie: mięso wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą. Dodać odciśniętą bułkę i jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju. Bułeczki podgrzać, przekroić. Na każdej ułożyć plasterki sera, dodać sałatę, kotlet, ogórki, polać sosem i przykryć drugą częścią bułki. Można całość spiąć patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką. Wielbiciele ostrych smaków mogą dodać również marynowane papryczki chili.