Indyk na talerzu - wartości odżywcze i pyszne dania

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Indyk nadal przegrywa z innymi rodzajami drobiu, chociaż jest łatwo dostępny, a dobrze przygotowany doskonale smakuje. Wymaga jednak pewnych umiejętności gotowania, ponieważ łatwo go przesuszyć - zwłaszcza piersi. Oto co warto wiedzieć o indyku i jak go podać w ciekawy sposób.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Mięso z indyka - co warto o nim wiedzieć?

Obraz
© 123RF.COM

Mniej kaloryczny niż kurczak, zdrowszy niż wieprzowina, jednak wciąż mało doceniany w naszym kraju. Indyk nadal przegrywa z innymi rodzajami drobiu, chociaż jest łatwo dostępny, a dobrze przygotowany doskonale smakuje. Wymaga jednak pewnych umiejętności gotowania, ponieważ łatwo go przesuszyć - zwłaszcza piersi. Oto co warto wiedzieć o indyku i jak go podać w ciekawy sposób.

/ 9Wartości odżywcze indyka

/ 9Jak doprawić indyka?

Obraz
© WP.PL

Do indyka najlepiej pasuje klasyczna mieszanka przypraw, czyli sól, pieprz i drobno posiekany czosnek lub czosnek granulowany. Dzięki nim mięso zyskuje delikatny, lekko słodki smak. Uwaga! Czosnku nie należy przypalić, bo danie może zrobić się gorzkie.

Na eleganckie przyjęcia sprawdzi się marynata z orientalnych dodatków - sól i pieprz należy połączyć z miodem, sokiem z cytryny, curry i świeżym imbirem. Miód pod wpływem podgrzewania stworzy apetycznie wyglądającą glazurę, straci większość słodyczy i urozmaici mięso.

Ciekawą propozycją jest potraktowanie indyka, jak dziczyzny, poprzez dodanie do klasycznego połączenia liść laurowy i jałowiec. Wielbiciele pikantnych propozycji powinni wypróbować dodatku pieprzu kajeńskiego, słodkiej i ostrej papryki.

/ 9Kąski w migdałach

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g piersi z indyka, 1 szklanka płatków migdałowych, pół szklanki mąki, 2 jajka, olej do smażenia, szczypta cayenne, świeżo zmielony pieprz, sól.

Przygotowanie: mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Delikatnie rozbić i doprawić. Na jeden talerz przesypać mąkę, na drugi wysypać pokruszone płatki, na trzeci wbić jajka z cayenne. Każdy kawałek obtoczyć w mące strząsając jej nadmiar, następnie zamoczyć w jajku, a na koniec obtoczyć w płatkach migdałowych. Mięso smażyć po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze po 5 minut z każdej strony. Podawać z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

/ 9Pieczone klopsiki z indyka z papryką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 łyża bułki tartej, 2 garście szpinaku, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, 1 łyżeczka wędzonej papryki, szczypta ostrej papryki (opcjonalnie), 1 jajko, 1-2 ząbki czosnku.

Przygotowanie: paprykę i szpinak umyć. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a szpinak posiekać. Warzywa połączyć z mięsem, bułką tartą, rozmąconym jajkiem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować klopsiki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około pół godziny.

/ 9Grillowany indyk marynowany w papryce z camembert

Obraz
© Reguły Grillowania Tesco

Składniki: pierś z indyka, ostra i słodka papryka, plastry camembert, sosy do podania, np. barbecue i pomidorowy.

Przygotowanie: indyka zamarynować na sucho w paprykach, odstawić na kilka godzin. Mięso grillować na średnio rozgrzanym grillu, pilnować, aby nie było za suche. Podgrzać również ser camembert i podawać z mięsem oraz sosami.

/ 9Kotleciki z indyka z kukurydzą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 puszki groszku zielonego (może być również ok. 150 g rozmrożonego groszku), 1 bułka namoczona w mleku, sól, pieprz, 1 jajko. Do podania tzatziki lub sos czosnkowy.

Przygotowanie: mięso połączyć z odsączoną bułką, kukurydzą i zielonym groszkiem. Doprawić do smaku, wlać rozbełtane jajko i wymieszać. Uformować średniej grubości kotlety i ułożyć w parowarze. Gotować ok. 20 minut. Podawać sosem lub tzatzikami.

/ 9Burgery z indyka

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 600 g mielonego mięsa indyka, 1 cebula, 1/4 szklanki posiekanej kolendry, 1/2 rozmoczonej bułki, 1 jajko, 4 łyżki oleju, plasterki sera żółtego, 8 podłużnych plastrów ogórka, 4 bułki, sól i pieprz, 2 garście miksu sałat, sos jogurtowy z ziołami.

Przygotowanie: mięso wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą. Dodać odciśniętą bułkę i jajko, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i smażyć je na rozgrzanym oleju. Bułeczki podgrzać, przekroić. Na każdej ułożyć plasterki sera, dodać sałatę, kotlet, ogórki, polać sosem i przykryć drugą częścią bułki. Można całość spiąć patyczkiem do szaszłyków lub specjalną wykałaczką. Wielbiciele ostrych smaków mogą dodać również marynowane papryczki chili.

/ 9Curry z indyka z zielonymi warzywami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 g filetu z indyka, 1 papryka żółta, 1 cebula, 100 ml mleka kokosowego, 100ml śmietanki 30 proc., świeża kolendra, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki curry, pieprz czarny, sól.

Przygotowanie: indyka pokroić w kawałki, posypać curry, skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, paski papryki i szparagi, całość smażyć 3-5 minut. Wlać mleko kokosowe, śmietankę i gotować kilka minut ma wolnym ogniu. Pod koniec potrawę posypać posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce